Uppmaning. Vid Hägernäs Centrum står skylten som uppmanar till att skriva på namninsamlingen för att flytta biblioteket.

Hägernäsbor vill se bibliotek i centrum

Nu vill en grupp Hägernäsbor skapa en nya mötesplats i centrum – genom att flytta det lilla biblioteket från Hägernässkolan till Radarvägen.

  • Publicerad 16:26, 25 jun 2019

Idag ligger biblioteket i Hägernäs i en liten lokal i Hägernässkolan. Det vill Anita Börlin, tillsammans med flera andra Hägernäsbor, förändra genom att flytta biblioteket till en ny lokal i centrum.

– Det är en väldigt liten lokal och utbudet är även det litet. Jag har pratat med flera som inte ens vet om att biblioteket finns, säger Anita Börlin.

De tror att det skulle vara ett steg i att skapa mer liv i Hägernäs centrum.

– Vi tror att det skulle skapa en mötesplats för oss som bor här och även göra centrum mer eftertraktat, det är även många äldre som bor här som inte kan åka bil till stan, säger hon.

Biblioteket har idag öppet tre dagar i veckan, under begränsade tider. Under sommaren håller det helt stängt. Anita Börlin har tillsammans med andra Hägernäsbor startat en namninsamling som kommer pågå hela sommaren. De har även pratat med bostadsrättsföreningen Hytten, på Radarvägen i Hägernäs, där de vill att det nya biblioteket ska ligga.

– Det finns en lokal där och bostadsrättsföreningen har sagt att de kan tänka sig att rusta upp den. Men det kommer att bli en merkostnad för kommunen, då det är en större lokal än den lilla som finns idag, säger Anita Börlin.

Det är en kostnadsfråga

Enligt Birgitta Kaasik (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Täby, vill politikerna i nämnden lyssna på vad förslaget innehåller.

– Generellt så är det inget bra läge där biblioteket ligger idag och jag intresserad av att höra vad de har att säga, säger hon.

Hon kan dock inte svara på om en flytt skulle vara aktuell, då det är en kostnadsfråga.

– Det är inte bara att flytta ett bibliotek och vi har lagt väldigt mycket resurser på våra bibliotek i kommunen, så som huvudbiblioteket och Näsbypark, säger hon.

I slutet på augusti kommer kultur- och fritidsnämnden träffa de Hägernäsbor som vill flytta biblioteket.

Nu hoppas Anita Börlin att politikerna tar tag i frågan.

– De fokuserar på andra delar av kommunen, vilket är bra – men nu tycker vi att det är på tiden att de satsar på Hägernäs, säger hon.

Så mycket ska det kosta att bada i nya Täbybadet

Nyheter Ny upphandling av Norrskogsbadet 2022 kommer Täbys nya badhus att stå klart i Täby park. Så här mycket kommer det att kosta att bada.torsdag 12/12 12:09

Syskonens pepparkakshus sprider glädje på äldreboende

Nyheter "Alla som vill kan baka eller hälsa på ett äldreboende" Brukar du också svära över att pepparkakshuset blir misslyckat år efter år? Det är inget som Elin Sunnert från Danderyd känner igen. Hon bakade ett hus med snickarglädje – som numera ”bor” hos de...torsdag 12/12 12:06
Stockholm Direkt