Uppmaning. Vid Hägernäs Centrum står skylten som uppmanar till att skriva på namninsamlingen för att flytta biblioteket.

Hägernäsbor vill se bibliotek i centrum

Nu vill en grupp Hägernäsbor skapa en nya mötesplats i centrum – genom att flytta det lilla biblioteket från Hägernässkolan till Radarvägen.

  • Publicerad 16:26, 25 jun 2019

Idag ligger biblioteket i Hägernäs i en liten lokal i Hägernässkolan. Det vill Anita Börlin, tillsammans med flera andra Hägernäsbor, förändra genom att flytta biblioteket till en ny lokal i centrum.

– Det är en väldigt liten lokal och utbudet är även det litet. Jag har pratat med flera som inte ens vet om att biblioteket finns, säger Anita Börlin.

De tror att det skulle vara ett steg i att skapa mer liv i Hägernäs centrum.

– Vi tror att det skulle skapa en mötesplats för oss som bor här och även göra centrum mer eftertraktat, det är även många äldre som bor här som inte kan åka bil till stan, säger hon.

Biblioteket har idag öppet tre dagar i veckan, under begränsade tider. Under sommaren håller det helt stängt. Anita Börlin har tillsammans med andra Hägernäsbor startat en namninsamling som kommer pågå hela sommaren. De har även pratat med bostadsrättsföreningen Hytten, på Radarvägen i Hägernäs, där de vill att det nya biblioteket ska ligga.

– Det finns en lokal där och bostadsrättsföreningen har sagt att de kan tänka sig att rusta upp den. Men det kommer att bli en merkostnad för kommunen, då det är en större lokal än den lilla som finns idag, säger Anita Börlin.

Det är en kostnadsfråga

Enligt Birgitta Kaasik (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Täby, vill politikerna i nämnden lyssna på vad förslaget innehåller.

– Generellt så är det inget bra läge där biblioteket ligger idag och jag intresserad av att höra vad de har att säga, säger hon.

Hon kan dock inte svara på om en flytt skulle vara aktuell, då det är en kostnadsfråga.

– Det är inte bara att flytta ett bibliotek och vi har lagt väldigt mycket resurser på våra bibliotek i kommunen, så som huvudbiblioteket och Näsbypark, säger hon.

I slutet på augusti kommer kultur- och fritidsnämnden träffa de Hägernäsbor som vill flytta biblioteket.

Nu hoppas Anita Börlin att politikerna tar tag i frågan.

– De fokuserar på andra delar av kommunen, vilket är bra – men nu tycker vi att det är på tiden att de satsar på Hägernäs, säger hon.

Mordmisstänkt pojke kan ha lidit av allvarlig psykisk störning

Nyheter Rekommenderas genomgå större utredning Tonåringen som misstänks för mordet på en jämnårig kamrat kan få genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.måndag 19/8 14:31

Ingen kat(t)astrof – här går Kyrkbyns fyrbenta säkert

Nyheter KOLLA FILMEN: Gulliga tassar på övergångsstället Micke Andersson och hans son tyckte att vägen var osäker för områdets katter. Genom ett gediget arbete löste de säkerhetsfrågan genom ett speciellt övergångsställe.måndag 19/8 11:55
Stockholm Direkt