Positiv. Anna Halleni som väntar på tåget i Hägernäs tror att utbyggnaden kan göra så att fler lämnar bilen hemma. Foto: Maria Svensson

Hägernäsglädje: tågen rullar igen

Nu rullar tågen på Österskärslinjen igen. Täby Nyheter möttes av glada miner från Hägernäsborna, som kan åka med Roslagsbanan igen.

  • Publicerad 16:56, 12 dec 2018

chaufförerna tillräckligt

Sedan 22 juni har Roslagsbanans Österskärslinje varit avstängd. I veckan öppnades den upp för trafik igen, till Hägernäsbornas stora glädje.

– Jag tycker att det är jättebra, alternativet var ju att ta bussen vilket tog längre tid. I och med att jag är pensionär så spelar tiden inte så stor roll, men förhoppningen nu är att byggnationen ska leda till bättre förbindelser, säger Anders Håkansson.

Ajla Sefedini som precis avslutat sitt arbetspass i Hägernäs håller med.

– För mig känns det underbart för jag jobbar här, men jag bor i Söderort och en avstängning påverkar mig mycket, säger hon.

Dubbelspår

Tanken med avstängningen var att bygga dubbelspår mellan sträckan Hägernäs–Ullna kvarnväg. Detta för att öka turtätheten och minska risken för störningar i trafiken. Samtidigt görs stationerna längs spåret mer tillgängliga och säkra, bland annat genom att man bygger bort farliga korsningar.

Anna Halleni, även hon boende i Hägernäs, tycker det är bra att man investerar i Roslagsbanan så att fler lämnar bilen hemma.

– Jag åker alltid kollektivt till jobbet och jag är alltid i tid, jämfört med de som tar bilen. Jag längtar tills de bygger ut den till Norrtälje, för det här måste vara framtiden, säger hon.

Hon menar att den största positiva förändringen med att Roslagsbanan nu öppnar är att hon slipper åka med bussarna som enligt henne inte hållit tiderna och kört osäkert.

– De körde som dårar på bussen och man fick hålla i sig. Jag skyller inte på chaufförerna, utan på SL som inte gett förarna tillräcklig information, säger hon.

Och hon får medhåll från fler.

– Jag har upplevt att bussförarna kör riktigt dålig, de tvärnitar och åker väldigt fort. Roslagsbanan känns säkrare och de är väldigt trevliga, säger Ajla Sefedini.

Marianne Stoessel gillar förändringarna som gjorts men hon inte tror en utbyggnad är enda lösning för att få fler människor att åka kollektivt.

– Det är viktigt att man satsar på kollektivtrafiken och att det blir bättre förbindelser, absolut. Men jag önskar att den skulle vara billigare, säger hon.

Ny Arningestation

Man har under avstängningen även startat bygget av den nya stationen i Arninge. Den ska i framtiden sitta ihop med bussar och handelscentrum, via en gångbro.

Trafikverket tar nu vid arbetet, som beräknas vara helt klart vid 2021.

Längtat. Marianne Stoessel har längtat efter att stationen i Hägernäs ska öppna igen då hon jobbar på universitetet och åker Roslagsbanan varje dag. Foto: Maria Svensson

Förändring. Anders Håkansson hoppas nu på bättre förbindelser. Foto: Maria Svensson

Detta har gjorts i Täby under avstängningen:

På sträckan Hägernäs – Ullna kvarnväg har det byggts dubbelspår.

Vid Viggbyholms station har man anpassat en övergång så att räddningsfordon kan korsa järnvägen.

På sträckan Viggbyholm – Hägernäs har SL satt upp bullerskydd, säkrat två gång- och cykelövergångar, vid Rönninge byväg och Virauddsparken som har fått ljud- och ljussignaler.

På Hägernäs station har den östra övergången fått en säkrare övergång med bommar samt ljud- och ljussignaler.

I Arninge har man startat bygget av en ny station.

Vid Täbyanstalten och Rydbokrossen har farliga korsningar ersatts med järnvägsbroar för att höja trafiksäkerheten. Biltrafiken passerar under järnvägen nu.

Källa: SL

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt