Fullt med folk. På skolgården i måndags samlades barn, lärare föräldrar och politiker när Hägerneholmsskolan invigdes. På scenen stod musikskolan Musikstil och spelade covers på högsta volym. Foto: Maria Svensson

Hägerneholm firar skolstart med första kullen elever

Hägerneholmsskolan är nu klar och invigd. När det vankades skolstart i veckan var det många ur den nya skolans första elev- och personalkull som ville fira med bandklippning och glass.

  • Publicerad 16:45, 20 aug 2019

– Jag har längtat efter detta i tre år och nu är dagen äntligen här, säger skolans rektor Anki Bäck i mikrofonen framför flera hundra barn.

För nu är den invigd. Hägerneholmsskolan som, med sina 9500 kvadratmeter och tre våningar, kommer att bli vardag för över 700 barn i Täby.

Den nya skolan har fått en förskola med plats för 110 barn och en grundskola för 600 elever i förskoleklass upp till årskurs sex.

– Det känns spännande och roligt att vi nu öppnar, samtidigt som vi kommer att hitta en massa utmaningar, säger Anki Bäck.

Vilka utmaningar tänker du på?

– Det finns alltid utmaningar med nybyggen och sen har vi väldigt stora lokaler. Men vi kommer att upptäcka skolan tillsammans, vi och barnen.

Skoj ute. Saga Vuoristo från Löttingelund testar den nya hinderbanan på skolan. Idag gick hon sin första dag på nya Hägeneholmsskolan. Foto: Maria Svensson

3 200 kvadratmeter

Bara några meter ifrån den nya skolan står Hägerneholmshallen, där eleverna ska ha idrottsundervisning och där idrottsföreningen Täby FC ska flytta in. Lokalen är på 3 200 kvadratmeter med en läktare för 500 åskådare. Vid skolan finns även en 5-manna konstgräsplan.

Skolan är en del i utvecklingen av området Arninge-Ullna, där det byggs flera bostäder. De verksamheter som idag bedrivs i Ullna strands förskola och Hägerneholms förskola slås ihop och kommer nu att finnas på Hägerneholmsskolan.

Konstverk

På skolgården finns flera aktiviteter, både utegym, hinderbana och en snurrande träleksak. Inne i ljushallen, som är det första man möts av i skolan, har ett massivt konstverk satts upp bredvid de stora fönstren. I konstverket kan man bland annat se ett rymdskepp, en luftballong och en räv.

– Det är gjort av koppar som har reagerat med syra, tanken är att barnen själva ska hitta sin berättelse i den, säger Johan Bergström Hyldahl, konstnären bakom verket.

Häng i skolan. Ljushallen är stor och det finns flera annorlunda sittmöjligheter, mitten av den stora trappan är klädd med tyg. Foto: Maria Svensson

Konst. Johan Bergström Hyldahl beskriver sitt konstverk för en av eleverna på skolan. Foto: Maria Svensson

Foto: Maria Svensson

Susan och Alexander Hagelthorn, föräldrar, Vallentuna.

– Det är spännande, nytt och fräscht. Vi har hört en massa gott om rektorn som även driver Byleskolan och vi hoppas på samma här. Men det är med skräckblandad förtjusning, eftersom det är ny personal, säger Susan Hagelthorn.

Foto: Maria Svensson

Liora Interstein börjar i skolan i år, här firandes med mamma Shirley Interstein, Täby.

– Det är fint, skolan har massa stora fönster. Sen finns två lekplatser, då kan man gå ut på gården när man vill om man frågar läraren, säger Liora Interstein.
– Jag hoppas på en stabil personal med gemensamma mål och att eleverna är i fokus, säger Shirley Interstein.

Foto: Maria Svensson

Jonas Östh, förälder, Täby, med dottern Naima, 1 år

– Det är en väldigt stor skolgård med flera olika ställen som barnen kan leka på, samtidigt som det är öppet. Man förstår ju att det kommer vara lite rörigt nu i början men jag hoppas på att det blir ett bra klimat för barnen här, säger Jonas, vars äldre dotter ska börja i Hägerneholmsskolan.

Studenter i Täby först ut att sortera av matavfall

Nyheter "Felsortering är den största utmaningen" Studentbostäderna "Freja” vid Gärdesvägen i Täby blir först ut av Stockholms studentbostäder att börja med matavfallsinsamling.onsdag 29/1 17:26

SL:s bruk av kroppskameror anmäls

Nyheter Kontrollanter kan ha brutit mot GDPR En man har anmält bruket av kroppskameror i SL-trafiken till Datainspektionen. Enligt anmälan har kameror använts för att hota passagerare.onsdag 29/1 11:30
Stockholm Direkt