Tidigt ute. Ägare Ernö Galat och bagaren Sari Tolfmark på Örnsbergs bageri testar nytt med saffranssemlorna. Foto: Privat

Hägerstensbagare säljer semlor – i november

Örnsbergs bageri och konditori i Hägersten har redan börjat sälja semlor. För att komma runt den oskrivna regeln att det inte får ske förrän efter årsskiftet har de twistat till semlan – med saffran.

  • Publicerad 11:44, 24 nov 2016

Hur fick ni idén?

– Vi tänkte att det behövs något mer. Semlor finns ju lite här och var. Men vi kände att vi behövde göra något nytt i år, säger bagaren Sari Tolfmark.

Är det inte ovanligt att göra semlor i november?

– Jo, men vi tänkte att det är ju saffranstider och folk älskar grädde och mandel. Vi gör knutar, men knutar är bara bullar. Då tänkte vi att vi gör en lyxigare variant. Vi använder precis samma saffransdeg som finns i våra lussebullar. Just degen är mjölkfri för vi använder sojamjölk men grädden är samma grädde som vi använder i de vanliga semlorna.

Har ni lyckats sälja många hittills?

– Alla sålde slut ganska snabbt förutom en. Den fick sopgubben ta. Annars brukar vi skänka bort om det blir en del över till kyrkan eller till hemlösa.

Vill man få tag på saffranssemlorna måste man vara snabb. För att inte belasta för mycket i produktionen och hinna med att baka tillräckligt många görs de nämligen bara varje tisdag samt fredag till söndag fram till nyår. 

Sen är det kört om man vill ha de juliga semlorna.