Lisa Flodin och Anders Bjurman bor i närheten och promenerar i Hagsätraskogen varje dag med hunden Nala, sju månader. Foto: Linda Gren

Hagsätrabor längtar efter naturreservatet

I slutet av 2018 väntas kommunfullmäktige fatta ett beslut om att göra om Hagsätraskogen till naturreservat. Vad skulle det betyda för boende i området om skogen blev skyddad? Vi pratade med några skogsflanörer och en dedikerad naturfotograf.

  • Publicerad 11:33, 24 apr 2018

Foto: Linda Gren

Lillemor Forslund bor i Ormkärr och är ofta i Hagsätraskogen.

– Vi har verkligen väntat på att detta ska bli ett naturreservat! Det är den enda lungan vi har här. Men jag hade också velat ha en gångbro över järnvägen till Älvsjöskogen så att vi kunnat använda det området också. Om det inte blir reservat är jag rädd att det förstörs av byggen och skogen är väldigt viktig för människorna här. Alla skolor och förskolor går hit ofta. Jag är här två gånger om dagen med mina hundar och ibland med barnbarnen. Vi tittar på grodorna, kattugglorna och korpbona.

Foto: Linda Gren

Lisa Flodin och Anders Bjurman bor i närheten och promenerar i Hagsätraskogen varje dag med hunden Nala, sju månader.

– Jag tycker att det skulle vara jättebra med ett naturreservat med tanke på att det är en urskog och att människor från Hagsätra använder det här som sitt promenadområde, säger Anders Bjurman.

– Nu är det tyvärr många som slänger sitt trädgårdsavfall här i skogen. Om det blir reservat kanske det får ett slut, för det är tråkigt när man förstör naturen, säger Lisa Flodin.

Foto: Linda Gren

Naturfotografen Jörgen Larsson fotograferar grodleken.

– Det vore jättebra om det blev reservat för att skydda grodleken bland annat. Det här är en speciell damm som man byggt för att skydda grodorna. I Stockholm finns det inte många platser som den här, säger han.

Då blir Hagsätraskogen naturreservat

2016 fick exploateringsnämnden, miljö- och hälsoskyddsnämdnen och stadsbyggnadsnämnden uppdrag att ta fram ett förslag till reservat för Hagsätraskogen. Det föreslagna naturreservatet är cirka 27 hektar stort.

Området ligger på östra sidan av västra stambanan med kommungränsen mot Huddinge i söder, Älvsjö industriområde i norr och stadsdelarna Ormkärr och Hagsätra i öster.

Fram till 4 juni är planen ute på samråd, då får alla tycka till om förslaget. I slutet av 2018 väntas kommunfullmäktige fatta det slutliga beslutet om att inrätta reservatet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

"Jag hade handen på Eddie Vedders kuk lite för länge"

Nyheter Kändisfotografen från Söderort om rockvärldens största svin I tre decennier har han fotograferat rocken och dess kändisar i Stockholm. Nu släpper han boken "Let there be rock" med personliga favoriter, många som aldrig publicerats förr. Johan Bergmark...tisdag 20/11 20:00

Beskedet: Förskola i Örby byggs ut

Nyheter Åtta års väntan kan snart vara över Förskolan Skogsbacken på Ripsavägen i Örby byggs ut. Planer för det har funnits ända sedan 2010, och nu ger stadens tjänstemän tummen upp till det senaste förslaget.tisdag 20/11 16:58