Rustik butik. Designern Louice Hedin hjälper Lovisa Palm hitta rätt. Butikschefen Therese Flod backar upp vid släpet. Foto: Sacharias Källdén

Hajpad designer bakom ny bröllopsbutik i Stockholm

Avskalat, lugnt, skandinaviskt. Hajpade designern Louice Hedin har öppnat ny butik för bröllopsklänningar på Kungsholmen.

  • Publicerad 19:00, 17 nov 2019

– Nja. Jag gillar nog inte färgen. Fin design, men lite fel.

Lovisa Palm snurrar framför helkroppsspegeln medan mamma och syster tittar på. Hon är inne på klänning nummer fyra – i den här affären, den andra för dagen. Imorgon drar sällskapet till Uppsala för ytterligare en bröllopsspecialist. Efter det hoppas Lovisa att hon ska ha hittat den perfekta dressen för att ingå äktenskap nästa år.

– Vissa kan prova 30 stycken, för andra räcker det med en enda. Men visst, man blir helt förvirrad om man testar för många, till slut ser man ingen skillnad, säger Louice Hedin, och börjar leta fram en femte design åt Lovisa.

Louice Hedin släppte sin första kollektion bröllopsklänningar 2015: sex stycken olika modeller. Sedan har det gått snabbt. Från en Abby waits-butik i Kalmar, med mormor som ensam sömmerska, till en nyöppnad filial på Fleminggatan och kollektioner närmare 60 olika designer. I processen har 25-åringens privata flyttlass också gått till Kungsholmen, där hon bor ett stenkast från sin shop.

Designern är självlärd, ett resultat av att hon som försäljare "blev supernördig" kring bröllopsklänningar. "Det är jättesvårt att designa, men en kul utmaning", säger hon, och berättar att mormor sömmerska, som jobbar kvar i Kalmar, bidrog med en hel del kunskap i början.

– Bröllopsklänningar är traditionellt det stora, extravaganta. Det jag gör är mer avskalat med en lugnare helhet, inte fullt så spretig. Väldigt skandinaviskt.

Här är Kungsholmens helt nya köpcentrum

25-åriga Louice Hedin startade Abby waits i Kalmar. Foto: Sacharias Källdén

3D-spets. Louice Hedin döper alla designer med kvinnonamn. Foto: Sacharias Källdén

Hedin har på kort tid blivit omtalad – det är en väldigt nischad bransch, det är inte många som helt fokuserar på bröllopsklänningar. Förutom Sverige får hon förfrågningar från Australien, Nya Zeeland, England, och andra länder där svalt skandinaviskt stuk går hem.

Hon jobbar mycket med 3D-spets och kulörta färger, där varje plagg handfärgas. Efter att den blivande bruden valt en design – döpta med kvinnonamn som Diana och Donna – så tas exakta kroppsmått, och klänningen sys upp, något som kan ta närmare sex månader.

Customklänning för 30 000 kr

Prislapp: från 12 000 kronor, upp till 22 000 kronor, med tillägg för önskade ändringar. Vill man ha en helt unik bröllopsklänning där Louice Hedin börjar designa från noll och gör allt enligt kundens önskemål, drar taxametern igång på 20 000 kronor, och brukar stanna på cirka 30 000 kronor.

Fleminggatan – mer än bara trafik och buller

Jakt på det perfekta: En klänning kan kosta upp till 22 000 kronor.

– De flesta resonerar som att det är en dag som man väntat på länge. Och då vill man inte kompromissa. Det är många som har prinsessdrömmar. Om jag har en? Ja, min kommer nog fram här, säger Hedin, och sveper med handen ut mot affärslokalen, där väggarna behållits rustikt råa och modern klubbmusik spelas på låg nivå.

Och trenden att gifta sig är stark. 2020 blir enligt henne ett jättebra år för Abby waits eftersom det är så många som gör det.

Lovisa Palm är då en av dem, och hon skriver under på förklaringen varför man inte knusslar.

– Det är ett tillfälle att ha något speciellt. Finns det någon dag då man ska ha det så är det väl den. Jag går inte ut särskilt ofta, på fester eller så, så då kan man kosta på något fint nu.

Här öppnar ny vinbar på Kungsholmen