Poppis. Festivalen Skanka loss i Gagnef fick stockholmarna att vallfärda till Dalarna. I helgen behöver de bara ta sig ut till Hellas. Foto: Sigrid Malmgren

Hajpad festival återuppstår vid Hellasgården

I 18 år har festsugna stockholmare vallfärdat norrut till festivalen Gagnef i Dalarna. Ikväll sparkar arrangörerna bakom festivalen igång sin nya giv i samma anda: Bleck Forest Festival vid Hellasgården.

  • Publicerad 15:21, 5 jul 2019

Det är Peter Schröder, som tillsammans med sin bror Kalle Schröder äger och driver restaurangen Bleck på Södermalm, som tagit initiativet till den nya festivalen som drar igång vid Hellasgården idag.

Bleck Forest Festival pågår i dagarna tre, och har en lineup bestående av såväl internationella som välbekanta stockholmare, däribland dj:s och artister som Crussen, Mapei, Polanco, Nasiri, Kata och Fabian Tanz.

Den populära festivalen Gagnef hölls för sista gången i fjol, eftersom arrangörerna, däribland Peter Schröder, kände att de inte riktigt hade tid. De hade blivit äldre, bildat familj, och kände att det var "slutrejvat", enligt Dagens Nyheter.

Riktar sig inte till vanliga open air-besökare

Den nya festivalen hålls dock i samma anda – "med fantastisk musik med bästa ljudet på utflippat pimpade dansgolv, högklassig mat och dryck, flummiga byggen och miljöer för vuxet kvalitetshäng", enligt pitchen på hemsidan.

– Det kommer att dansas mycket. Men vi har tillstånd till klockan två, så det blir ett ganska trött rejv för dem som verkligen gillar det. Och det blir inte den här stereotypiskt rejviga musiken med hårdare techno eller mer monoton house utan mer eklektiskt. Elektronisk musik som blandas med reggae, hiphop och svängiga etnogrejer. Vi riktar oss inte till dem som söker ”open air”-fester varje helg, säger Peter Schröder till DN.

Med den nya festivalen hoppas arrangörerna fylla ett tomrum i Stockholms nöjesliv. Bleck Forest Festival pågår 5-7 juli vid Hellasgården.