Explosion. Natten till den 13 januari i år inträffade en kraftig detonation på Gyllenstiernsgatan på Östermalm. Foto: Clarence Frenker

Häktad för sprängning på Östermalm frisläppt

Mannen som häktats misstänkt för inblandning i sprängdådet på Gyllenstiernsgatan har nu försatts på fri fot.

  • Publicerad 16:08, 12 maj 2020

Det var natten mot den 13 januari som huset på Gyllenstiernsgatan 4 på Östermalm skakades av en sprängning som beskrivits som en av de kraftigaste Stockholm upplevt. Ingen person kom till skada men både fastigheter och bilar fick omfattande skador.

Den 24 januari häktades en man i 35-årsåldern som tidigare suttit anhållen misstänkt för inblandning i dådet.

Man begärd häktad för sprängdåd på Östermalm

Nu meddelar åklagarmyndigheten att han släppts.

– Ett omfattande utredningsarbete har bedrivits sedan januari. Vi har arbetat intensivt och brett och har en relativt god bild av händelsen. Jag bedömer att gärningen var riktad mot vissa personer boende i fastigheten men har inte fått det bekräftat i utredningen, säger kammaråklagare Frida Rylander i ett pressmeddelande, där hon också tillägger att utredningen nått en punkt där de inte kan komma vidare.

Hon fortsätter:

– Vid en samlad bedömning av utredningsmaterialet bedömer jag att bevisläget är sådant att åtal inte kommer att kunna väckas mot honom. Jag har därför avfört honom från utredningen och han är således inte längre misstänkt för brottet.

Enligt åklagarens bedömning har flera personer varit involverade i sprängningen och förundersökningen fortsätter. Det finns dock i nuläget inga andra personer frihetsberövade i ärendet.