HÄKTET. En avdelningschef på Sollentunahäktet frias för åtalet gällande vållande till annans död. Foto: Arkiv

Häktad man törstade ihjäl – chefen frias

Chefen på Sollentunahäktet som åtalats för vållande till annans död och tjänstefel frias av Attunda Tingsrätt. Enligt domen är det inte bevisat att häkteschefen visste att mannens hälsa var i fara.

  • Publicerad 11:47, 11 jan 2019

Som Vi i Sollentuna berättat om tidigare häktades en 23-årig man i april förra året. Mannen hölls isolerad, och efter 19 dagar på häktet dog han av vätskebrist.

Dagen före dödsfallet hade han undersökts av en sjuksköterska som planerade in honom för ett läkarbesök dagen efter. När läkarundersökningen väl gjordes var mannen i mycket dåligt skick och fördes till St Görans sjukhus. Väl där beslutades det att han skulle förflyttas, och det var under den transporten som mannens hjärta stannade.

Vattnet i cellen hade då i perioder stängts av efter att mannen orsakat översvämning och slängt mat och vatten omkring sig. 23-åringen ska enligt åklagaren ha varit ”starkt påverkad av psykisk ohälsa eller sjukdom” och inte fått i sig tillräckligt med varken vätska eller mat.

Flera kriminalvårdare har sagt att de tidigare har lyft frågan om den intagnes situation och att han borde flyttas. Men avdelningschefen, som åtalats för vållande till annans död och tjänstefel, hävdar att han inte alls fått några sådana indikationer. Häktets sjuksköterskor säger också att de inte haft någon kännedom om mannens hälsotillstånd förrän dagen innan han avled.

Chefen frias

Under fredagen meddelades domen. Tingsrätten frikänner avdelningschefen från anklagelserna.

De anser att det inte är bevisat att avdelningschefen har haft mer information än sjuksköterskorna om hur mannen mådde. Informationen han haft var inte tillräcklig för att han skulle förstå att 23-åringens hälsa var i fara. Rätten menar också att det är oklart hur det har sett ut i mannens rum vid de få tillfällen avdelningschefen besökt det.

– För vållande till annans död krävs att det är bevisat att den tilltalade har varit oaktsam. Vi har i detta fall funnit att det inte är bevisat att avdelningschefen har nåtts av sådana signaler att han har haft en straffrättsligt sanktionerad skyldighet att agera. Han har alltså inte varit oaktsam, säger rådman Mikael Swahn.

Eftersom det inte är bevisat att avdelningschefen har åsidosatt vad som har ålegat honom kan han inte heller dömas för tjänstefel, meddelar tingsrätten. Avdelningschefen kommer inte heller behöva betala något skadestånd till 23-åringens familj.

Åtalad häkteschef fick jobba kvar

Sollentunahäktet lex Maria-anmäls

MER Händelsen

Mannen häktades i Sollentuna den 20 april 2018. Han avled 19 dagar senare under en transport mellan två sjukhus av ett hjärtstopp till följd av vätskebrist.

I september 2018 väcktes åtal mot chefen på den avdelning där mannen suttit. Chefen åtalades för vållande till annans död och tjänstefel eftersom att det är han som varit ansvarig för den intagnes hälsa.

Händelsen har även Lex Maria-anmälts. I den skrev Kriminalvården att det funnits brister i tillsyn och bedömning av mannens fysiska tillstånd. Den största bristen menar de var att han aldrig fick en fysisk undersökning i tid.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

City Gross stänger under 1,5 år

Nyheter Öppnar igen vid årsskiftet 2021 City Gross har nu skrivit avtal med hyresvärden i det nya centrumet med inflyttning om ungefär 18 månader. I slutet på sommaren väntas mer information om de nya hyresgästerna.tisdag 25/6 17:03

Unga får hjälp att hitta rätt bana

Nyheter Projektledaren: "Det handlar om att skapa en kreativ miljö som passar just de här ungdomarna" Möjligheternas plats har hjälpt flera till fortsatta studier och jobb det senaste året. Tre ungdomar har med hjälp av ledarna på Möjligheternas plats nu skapat sitt eget sommarjobb.tisdag 25/6 11:12

Stockholm får inte vinter-OS 2026

Nyheter Besked från IOK Idag kom beskedet från IOK vilka som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.måndag 24/6 18:08
Stockholm Direkt