HÄKTET. En avdelningschef på Sollentunahäktet frias för åtalet gällande vållande till annans död. Foto: Arkiv

Häktad man törstade ihjäl – chefen frias

Chefen på Sollentunahäktet som åtalats för vållande till annans död och tjänstefel frias av Attunda Tingsrätt. Enligt domen är det inte bevisat att häkteschefen visste att mannens hälsa var i fara.

  • Publicerad 11:47, 11 jan 2019

Som Vi i Sollentuna berättat om tidigare häktades en 23-årig man i april förra året. Mannen hölls isolerad, och efter 19 dagar på häktet dog han av vätskebrist.

Dagen före dödsfallet hade han undersökts av en sjuksköterska som planerade in honom för ett läkarbesök dagen efter. När läkarundersökningen väl gjordes var mannen i mycket dåligt skick och fördes till St Görans sjukhus. Väl där beslutades det att han skulle förflyttas, och det var under den transporten som mannens hjärta stannade.

Vattnet i cellen hade då i perioder stängts av efter att mannen orsakat översvämning och slängt mat och vatten omkring sig. 23-åringen ska enligt åklagaren ha varit ”starkt påverkad av psykisk ohälsa eller sjukdom” och inte fått i sig tillräckligt med varken vätska eller mat.

Flera kriminalvårdare har sagt att de tidigare har lyft frågan om den intagnes situation och att han borde flyttas. Men avdelningschefen, som åtalats för vållande till annans död och tjänstefel, hävdar att han inte alls fått några sådana indikationer. Häktets sjuksköterskor säger också att de inte haft någon kännedom om mannens hälsotillstånd förrän dagen innan han avled.

Chefen frias

Under fredagen meddelades domen. Tingsrätten frikänner avdelningschefen från anklagelserna.

De anser att det inte är bevisat att avdelningschefen har haft mer information än sjuksköterskorna om hur mannen mådde. Informationen han haft var inte tillräcklig för att han skulle förstå att 23-åringens hälsa var i fara. Rätten menar också att det är oklart hur det har sett ut i mannens rum vid de få tillfällen avdelningschefen besökt det.

– För vållande till annans död krävs att det är bevisat att den tilltalade har varit oaktsam. Vi har i detta fall funnit att det inte är bevisat att avdelningschefen har nåtts av sådana signaler att han har haft en straffrättsligt sanktionerad skyldighet att agera. Han har alltså inte varit oaktsam, säger rådman Mikael Swahn.

Eftersom det inte är bevisat att avdelningschefen har åsidosatt vad som har ålegat honom kan han inte heller dömas för tjänstefel, meddelar tingsrätten. Avdelningschefen kommer inte heller behöva betala något skadestånd till 23-åringens familj.

Åtalad häkteschef fick jobba kvar

Sollentunahäktet lex Maria-anmäls

MER Händelsen

Mannen häktades i Sollentuna den 20 april 2018. Han avled 19 dagar senare under en transport mellan två sjukhus av ett hjärtstopp till följd av vätskebrist.

I september 2018 väcktes åtal mot chefen på den avdelning där mannen suttit. Chefen åtalades för vållande till annans död och tjänstefel eftersom att det är han som varit ansvarig för den intagnes hälsa.

Händelsen har även Lex Maria-anmälts. I den skrev Kriminalvården att det funnits brister i tillsyn och bedömning av mannens fysiska tillstånd. Den största bristen menar de var att han aldrig fick en fysisk undersökning i tid.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Anhöriga orosanmäler LSS-boende

Nyheter "Ser annorlunda ut på pappret än i verkligheten" På strax över ett år har ett av Soloms LSS-boenden bytt verksamhetschef fem gånger. Nu larmar anhöriga om ohållbara arbetsförhållanden och besparingar som påverkar både personal och boende.fredag 22/3 15:00

Hemköp stänger under ett år

Nyheter Sjöbergsborna utan närbutik under ombyggnad I oktober väntas Sjöbergs centrum börja rivas inför nybyggnaden nästa år. Då står Sjöbergsborna utan en närbutik i uppemot 12 till 15 månader.fredag 22/3 10:00

Så ska Sjöbergs centrum byggas om

Nyheter Bygglovsansökan är inlämnad till kommunen Sjöbergs centrum får ett nytt ansikte. I oktober river man det gamla och i januari börjar man bygga på det nya - om allt går enligt planerna.torsdag 21/3 18:14