BROTT. Mannen som nu sitter häktad misstänkt för grovt sexuellt övergrepp på barn polisanmäldes redan 2012 av Ekerö kommun. Foto: Sacharias Källdén

Häktade barnskötaren polisanmäld redan 2012

Barnskötaren som sitter häktad misstänkt för grovt sexuellt övergrepp på barn polisanmäldes av Ekerö kommun redan 2012. Men när förundersökningen lades ner blev han flyttad – till en annan förskola i kommunen.

  • Publicerad 16:59, 4 feb 2020

Redan i slutet på 2012 polisanmälde Ekerö kommun mannen som nu sitter häktad misstänkt för grovt sexuellt övergrepp på barn. Mannen var då misstänkt för sexuellt utnyttjande av barn.

– Han var misstänkt i sin yrkesutövning. Men förundersökningen lades ned eftersom det inte gick att styrka brott, säger kommunens presschef Johan Elfver.

Efter överenskommelse med arbetsgivaren bytte mannen från Ekendal till Ekudden, en annan förskola i samma enhet.

Är det rimligt att mannen bytte till en annan förskola?

– När en förundersökning är nedlagd finns det ingen brottsmisstanke. Det var polisens bedömning och det vi som arbetsgivare hade att förhålla oss till. Jag har inte tillgång till dokumentationen därifrån, så jag vet inte om han hade en aktiv tjänst, säger Johan Elfver.

Men en förälder som MälaröDirekt har varit i kontakt och som hade barn på Ekudden under den aktuella perioden hävdar att det hade han.

– Han jobbade i barngruppen, som en av tre barnskötare i en arbetsgrupp. Det var ingen särskilt arrangemang kring honom, i alla fall inte vad vi föräldrar fick reda på, säger hon.

Greps i januari

Hon hade vid tillfället för mannens omplacering ifrågasatt rekryteringen till den dåvarande förskolechefen. Hon fick då till svar att mannen hade "lång erfarenhet av förskolearbetet" och i sitt arbete på Ekendal "byggt upp en god samverkan med både kollegor, barn och föräldrar".

Mannen jobbade på Ekudden fram till april 2013 då han enligt Johan Elfver slutade på egen begäran.

Mannen greps den 26 januari misstänkt för grovt sexuellt övergrepp mot barn på den förskola han nyligen jobbat på i Botkyrka. Han är även misstänkt för kränkande fotografering och grovt barnpornografibrott.

Förundersökningen pågår fortfarande och som del i det undersöker polisen om något barn på förskolorna på Ekerö har blivit utsatt. Men ännu har man inte hittat några bilder på mannens dator som kan kopplas dit, enligt uppgift till Dagens nyheter.

MälaröDirekt söker polisen för en vidare kommentar.

Brottsmisstänkt barnskötare jobbade tidigare på Ekerö

Barnskötare erkänner sexbrott mot barn

Det vill Stenhamraborna ha i centrum

Nyheter ✓Mötesplatser ✓Grönska ✓Trygghet ✓Mindre trafik Fler mötesplatser, säker trafik och mer grönska. Det är något av det som efterfrågas av Stenhamrabor när deras nya centrum planeras.måndag 6/4 16:45

Butik brann i Kungsberga i helgen

Nyheter Polisen: Oklart vad som orsakat branden En brand utbröt i Coop-affären i Kungsberga i lördags morse. Det är enligt polisen fortfarande oklart vad som orsakat branden.måndag 6/4 11:04

Trots coronan: De fortsätter träningen på Södrans utegym

Nyheter Tillsammans. Träningsgänget: "Det känns viktigt att vi fortsätter hålla igång" Ett hälsoprojekt som tog slut blev startskottet för gänget som träffas vid utegymet på Södran varje måndag. Och de låter inte coronapandemin komma i vägen för deras träning.fredag 3/4 14:32

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt