Gudstjänst. Maria tillhör Sollentuna församling, och är den enda som innehar en heltidstjänst på häktet i Sollentuna. Foto: Mikael Andersson

Häktesprästen: Livet är sällan svartvitt

Varje dag när häktesprästen Maria kommer till jobbet möter hon människor som är misstänkta för brott som mord, misshandel eller våldtäkt. Hennes uppgift är att stötta dessa människor genom samtal. "Det kan vara en oerhörd smärta som väller fram när vi pratar" säger hon.

  • Publicerad 16:00, 14 feb 2020

"En människa är så mycket mer än sin värsta handling."

Det säger häktesprästen Maria som svarar på frågan hur det kan vara att sitta mittemot en intagen som har bragt en annan människa om livet. Hon är en av själavårdarna på häktet i Sollentuna och berättar att hon sällan känner sig rädd:

– Det är en oerhörd skillnad att möta en häktad med sin egen historia och samtidigt läsa om den i tidningen. Livet och dess orsakssamband är komplexa och sällan svartvita, säger Maria.

Men med anledning av sin yrkesroll vill Maria inte ha med sitt ansikte eller efternamn i tidningen.

Häktet i Sollentuna har 244 platser som är uppdelade på flera avdelningar. Här sitter personer misstänkta för brott från hela Stockholm. De intagna sitter både under restriktioner och på öppna avdelningar, beroende på vilket brott de är misstänkta för.

Här jobbar ungefär 170 personer, däribland så kallade själavårdare. Deras uppgift är att prata med de intagna och hjälpa dem att bearbeta sin situation, berättar Maria.

– Det är ofta en krissituation att bli häktad och förlora kontroll. Det något som ofta leder till en kris. Då är vi en trygghet. Vi kommer utifrån och har absolut tystnadsplikt, vi för inte vidare något om det som vi pratar om.

Ingen dokumentation

En själavårdares uppdrag är att vägleda genom samtal och vara ett stöd. Innan samtalen känner Maria oftast inte till något om den intagnes eventuella brott.

– Det kan vara försonande att lyssna på en människas berättelse. Om det till exempel finns droger så kan den intagne själv vara frågande inför sin egen handling. Det kan vara frestande att tänka inför svåra brott att det är en artskillnad mellan oss människor, men det är snarare en gradskillnad.

Absolut tystnadsplikt

I häktet sitter personer som är tillfälligt frihetsberövade, i väntan på polisens utredning av brottet. Maria är en bland 180 präster, imamer, pastorer och diakoner som arbetar med själavård inom kriminalvården i Sverige.

Gudstjänst. På onsdagar håller Maria tillsammans med sina kollegor gudstjänst för den öppna avdelningen på häktet i Sollentuna. Foto: Mikael Andersson

Maria arbetar under så kallad absolut tystnadsplikt och får under inga omständigheter dela med sig det hon hör:

– Många människor bär på livsmönster som ibland sträcker sig över hela generationer, och det har jag stor respekt för att inte är helt enkelt att bryta. Det kan vara en oerhörd smärta som väller fram under samtalet.

Kan man förlåtas för alla brott?

– Jag tror att guds kärlek räcker till förlåtelse, men det förutsätter också att en människa kommer till insikt om den skada som den har åsamkat. I det finns en lång försoningsprocess. Det finns en väg till förlåtelse, men vem ska begära av ett offer eller en anhörig att förlåta?

Maria träffar uppemot sex personer om dagen på häktet i Sollentuna. Alla fall och människor är olika och ska behandlas med respekt, påpekar hon.

En stor vinst är att se personer förändras under samtalet – när de säger att de vill ändra på sitt liv.

– Det är värt otroligt mycket, säger hon och tillägger:

– Tvärtemot vad man skulle kunna tro så har jag inte under de här sex åren inom kriminalvården blivit mer cynisk, utan förhoppningsvis fått en större människokärlek.

Själavårdare i Sverige

En själavårdare är en samtalskontakt hjälper till att utveckla en persons andliga liv. På kriminalvården samordnas den kontakten genom olika Nämnder för andlig vård (NAV) vid häkten och anstalter. NAV infördes i Sverige 1962. I nämnderna finns både präster, pastorer, diakoner och imamer. Bland flera saker ska de hjälpa till att hålla gudstjänster, förmedla kontakt till andra trossamfund samt hjälpa till vid konflikter, olyckor och dödsfall.

Källa: Kriminalvården, SKR

Häktet. Förutom själavårdare utgör bland annat kriminalvårdare, lärare, sjukvårdspersonal och handläggare styrkan på de 176 medarbetare som jobbar på häktet. Foto: Mikael Andersson

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Älskade klenoder får nytt andrahandsliv

Nyheter Här går skatter från dödsbon tillbaka till marknaden Vad händer med dina prylar när du dör? Många av oss tycker att vi har för mycket, och när en anhörig går bort blir det många saker att ta hand om. Richard Sjöberg ger gamla prylar nytt liv i sin...fredag 28/2 15:24

Åtal väcks efter misshandeln på Kärleksudden

Nyheter 20-åring misstänks även för barnpornografibrott och rån I dag, fredag, väcks åtal mot den man i 20-årsåldern som har suttit häktad misstänkt för försök till mord ute på Kärleksudden i februari förra året. Han är även misstänkt för en rad andra brott,...fredag 28/2 14:40

Här är tiden är ur led i Sollentuna

Nyheter Flera klagomål till kommunen - som inte är ansvariga för driften. Flera klockor i Sollentuna håller inte rätt tid eller går enligt andra tidszoner. Nu har Sollentunabor klagat till kommunen, men de ansvarar inte för aktuella klockorna.torsdag 27/2 16:30
Stockholm Direkt