Victoria Mihailov och Daniel Granlund.

”Håll dammen i Obsan torr!”

Låt skateboardåkare och barn använda Observatorielundens damm till egna aktiviteter i stället för att fylla den med vatten, tycker nätverket ”Poolen till alla”.

  • Publicerad 09:15, 7 mar 2014

Dammen utanför Stadsbiblioteket är ett populärt tillhåll för skateboardåkare, barn som lär sig cykla, fotboll och annat parkhäng. Åtminstone när den är torr. Men omkring maj varje år fylls poolen med vatten och blir en slags fontän i stället. Det vill nystartade nätverket ”Poolen till alla” sätta stopp för permanent och i stället låta leken fortsätta.

– Obsan har alltid varit viktig för alla unga här, men många förbiser vilken viktig mötesplats det är. Många hänger här, åker skateboard, cyklar, spelar fotboll och massa annat. När dammen fylls med vatten försvinner allt det och då har man plötsligt ingenstans att vara, säger Victoria Mihailov.

Hon är uppvuxen och bosatt i Vasastan och har startat gruppen tillsammans med Vasastansbon Daniel Granlund. För dem handlar det också om en trygghet i parken.

– När dammen är fylld är det inte lika mycket folk och rörelse runt i parken, det gör Obsan till en otrygg plats, säger Victoria.

370 tummar upp

Dammens ebb eller flod har varit uppe för diskussion förut och det är en fråga som berör Vasastadsborna. Nätverket ”Poolen till alla” har för närvarande omkring 10 medlemmar och många fler som stöttar gruppen. På två dagar hade de fått över 370 tummar upp på Facebook. Nästa steg är en namninsamling.

De får medhåll från Folkpartiet i stadsdelnämnden. Som Vi i Vasastan tidigare har berättat arbetar Folkpartiet för att man på försök ska låta bli att fylla dammen i år.

– Vi vill se mer aktivitet runt parken och låta ungdomar och barn vara där istället. Om man inte vill göra det permanent så åtminstone försöka en sommar, säger Agneta Isacsson (FP).

Säger inte blankt nej

Socialdemokraterna säger inte heller de blankt nej till förslaget men har den ursprungliga arkitektoniska helheten i åtanke.

– Egentligen tycker jag att Obsan ska vara orörd efter Asplunds tanke, men vi säger såklart inte nej till att unga ska få vara där. Så länge man tar hänsyn till poolens vatteninstallationer, säger Anita Lindskog (S).

Den 19 mars tas en skrivelse om vattenstopp från Folkpartiet upp i stadsdelsnämnden, då får lokalpolitikerna säga sitt. I slutändan avgörs frågan centralt i staden, då den hör till trafikkontoret. Norrmalms stadsdelsförvaltning vill helst se dammen vattenfylld med hänvisning till Observatorielundens betydelse som en grön oas. Gunnar Asplund anlade fontänen och hela Observatorielunden i samband med bygget av Stadsbiblioteket. Visionen var att låta biblioteket avspeglas i fontänens yta.

–Det är så skräpigt när det är vatten i, så spegelbilden syns ju ändå inte, säger Victoria Michailov.

– Funktionalismen handlade om att främja lek, motion och sport. Asplund hade nog varit väldigt glad över hur vi använder parken, säger Daniel Granlund.

Relaterad information

Så här tycker ni!

Många håller med om att dammen gör sig bättre utan vatten:

Ge poolen till kidsen! tycker Lotta Westberg

Låt ungarna skejta/leka där! Vem sitter och glor på vattnet??? skriver Britt Olsson.

Mikko:

Hela området kring Observatorielunden blir mycket mer levande och en tryggare plats om dammen inte fylls med vatten. När det är skejtare, barn och andra i dammen öppnas möjligheter till spontana möten, kultur och folkliv, något vi behöver mer av i Sverige.

Björn:
Dammen bör absolut inte fyllas, tycker det är trevligt med skateboardåkare, de gör området mer levande. Sen om man ska vara helt ärligt så är det inte ofta man ser nån som Ingrid skriver är där och leker med sina modellbåtar. Det ända som dammen bidrar med är att det ser skräpigt ut, då de är massa skärp i dammen. Låt dammen vara utan vatten för våra ungdomars skull!

Men inte alla:

Vatten, låt vattnet komma tillbaka! skriver Marielle Skipper.

Ingrid på Gävlegatan:
Fyller man inte dammen förstör man för alla barn som vill plaska i den eller åka med sina modellbåtar. Man förstör också för alla de som tycker om att sitta på parkbänkarna och njuta av den rogivande vattenspegeln. Om man inte fyller dammen förstör man för alla - utom för skejtare som lika gärna kan skejta i Rålis. Det ligger bara några hållplatser bort med tunnelbanan. Fyll dammen!

AA:
Att inte fylla dammen vore att förstöra en del helheten kring Asplunds mästerverk.

Katta:
Asplund ritade en DAMM av en anledning. Det ska vara vatten i den!

Visa merVisa mindre