Foto: Mostphotos

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.

  • Publicerad 10:23, 2 jun 2020

I alla de tre fall där mobiltelefoner rapporterades stulna under måndagen var det män med utländsk härkomst som sökte upp situationer där de kunde ta mobiltelefoner och snabbt lämna platsen.

Två av stölderna skedde i Enköping, den tredje i Bålsta.

Stöld nummer 1:

Källgatan, centrala Enköping.

Två män kommer in på en salong där de vill visa menyer för personal. De beskrivs som långa och smala och i 25-årsåldern, mörka sportklädsel och sannolikt från mellanöstern, enligt polisens uppgifter.

De lägger menyerna på kassadisken, men lämnar snart salongen. Kort därefter upptäcks att en mobiltelefon, en Sony Galaxy S9, som legat på disken är borta.

Stöld nummer 2:

McDonalds, Enköping.

Vid kvart i tretiden på måndagens eftermiddag ska tre personer äta mat. Två av dem går för att tvätta händerna, den tredje väntar kvar. Då kommer en man, svarthårig c:a 180 cm lång, och sätter sig vid bordet, helt oinbjuden.

Han frågar något på ett språk som den kvarväntande inte förstår, ber sedan om ursäkt för att han gått fel och avlägsnar sig.

När de som tvättat händerna kommer tillbaka märker de att den enes mobiltelefon, en Iphone 11 som legat kvar på bordet, är borta.

Stöld nummer 3:

Stockholmsvägen, Bålsta

När en man vid tretiden på måndagens eftermiddag kommer in på ett kontor och br om hjälp att hitta till Taco Bar i Bålsta förklarar de som arbetar på kontoret att det inte finns någon Taco Bar i området. Mannen är dock påstridig och ber personalen kolla på datorn så att det stämmer. Han går fram till ett skrivbord, men ger sig snart av.

Kort efter att han lämnat lokalen upptäcks att en Iphone 11 stulits, men då personalen springer ut på vägen är mannen utom synhåll.

Polisen har beskrivningar av männen som begått brotten, de har inte försökt dölja sitt utseende, men de finns inte på film och beskrivningarna är tämligen kortfattade.

Ett samband mellan två eller flera av stölderna kan inte uteslutas, men några bevis för samband finns inte.

– Vi utreder stölderna, berättar Åsa Bergfors.

BLÅLJUS: Blottare, olaglig skyttetävling och slagsmål på torget

Nyheter Den här helgen har vi som vanligt stölder och rattfylleri. Men också en blottare på Gröngarn och en olaglig skyttetävling. Här är blåljusrapporten.måndag 28/9 11:08