Mot EM. Sebastian Brinkenfeldt har fått det stora uppdraget att bli juniorlandslaget i amerikansk fotboll nya tränare. Foto: Jonas Domfors

Hallå...nya landslagstränaren Sebastian

Efter mer än tio år i amerikanska fotbollslaget Täby Flyers har nu Danderydsbon Sebastian Brinkenfeldt avancerat. Med siktet mot EM har han valts ut till tränare för juniorlandslaget i amerikansk fotboll.

  • Publicerad 17:14, 11 feb 2019

Hur känns det här?

– Det känns otroligt spännande, jag har varit förbundskapten för ungdomslandslaget i fyra år, men det här är ett helt nytt uppdrag på en ny, internationell arena med väsentligt mycket större matcher, säger Sebastian och fortsätter:

– Jag får en chans att ta det som jag utvecklat under alla år som tränare, det som jag tror på och min tankar kring ledarskap, och applicera det på ett helt nytt sammanhang med nya spelare och coacher, även om jag känner några av spelarna redan. Jag skulle aldrig fått den här chansen om det inte vore för Flyers.

Hur kom det sig att du ville bli tränare?

– Jag började spela för Täby Flyers 2004 och spelade själv fram tills 2010. 2007 fick jag möjligheten att börja träna 13-åringarna, fast då var jag mer en "konbärare". Jag hjälpte till med det som behövdes. På den vägen är det. Jag har haft tur att få arbeta med många kompetenta och duktiga coacher genom min karriär, som jag lärt mig massivs av. 

Varför slutade du spela?

– Det var helt enkelt för att jag inte tyckte att det var lika kul att spela som att coacha. Jag tycker det är kul att se andra personer växa och utvecklas och se det brinnande intresset i barnens ögon.

Laget är ännu inte satt, men vad hoppas du på hos det svenska laget?

– Ambitionen är att vinna EM och det är väldigt tydligt. Man ska inte underskatta motståndet, men att stå i en EM-final är absolut möjligt för oss. 

Om man själv är ungdom och vill satsa på idrott, vilka råd skulle du vilja ge?

– Att det man faktiskt måste göra är långt mycket enklare än man vill tro, men det är mycket jobbigare än man vill inse. Av den enkla anledningen att det handlar om att göra jobbet på daglig basis, i skolan, på träningsplanen, i gymet. Idogt och strävsamt arbete helt enkelt, det är tipset.

Stockholm Direkt