Tygmur. Ytan där torghandeln får hålla till är avgränsad till en del av torget, men nu kan det bli ändring på det. Foto: Ylva Bergman

Hallå staden! Vad händer med torghandeln i Vällingby?

Visst är det något speciellt med att handla frukt, grönt och blommor på torget. Men måste torghandeln se så inklämd och trång ut som i Vällingby? Nej, kanske inte. En förändring kan vara på gång.

  • Publicerad 18:36, 11 jun 2018

Det är klart, det är bättre för affärerna om det ser fint ut

När Vällingby stod klart i mitten av 1950-talet var det så hajpat att tidningarna rapporterade om "Vällingbyfebern". Den håller i sig än idag, centrumet är klassat som "kulturellt intressant miljö" av Riksantikvarieämbetet. Det betyder att fasader och helhetsintryck inte får förändras.

Men ett tätt kluster av vita jättetält spelar uppenbarligen ingen roll för helhetsintrycket. Idag snubblar man nästan rakt in i jordgubbar och damkläder när man kliver ut på torget från tunnelbanan.

Älskat av många

Vänta, STOPP.

Alla älskar väl torghandel? Ja, pratar man runt bland besökare på torget i Vällingby är svaret ett kollektivt JA! på den frågan. Även Stockholms stad och Vällingby centrums förvaltare Newsec ser den som en självklar del av Vällingby.

Men när det gäller utformningen finns det en del att förbättra, tycker Pernilla Andersson, centrumchef.

– Vi vill att det ska vara snyggt. Man kan diskutera hur det ska se ut och var de ska stå, torget är ju så mycket större än den där lilla biten där de står samlade nu. Det blir väldigt skräpigt framåt eftermiddagen, säger hon.

Hon vill bolla alternativ med Stockholms stad, som äger marken och hyr ut platserna till torghandlarna.

Stammis. "Jag handlar på torget nästan varje dag, det är trevligare än att gå till affären", säger Elahe Rezaie. Här med handlaren Hanna Khala. Foto: Ylva Bergman

Veteran. "Jag bodde här som liten, flyttade till Vällingby 1955. Vällingby torg har jag stått på i 17 år nu", säger Göran Stenhardt. Foto: Ylva Bergman

Diskussion pågår

Vi ringer upp Lars-Edwin Andersson på fastighetskontorets utvecklingsavdelning. Det visar sig att det redan pågår en diskussion om hur torgstånden bör placeras.

– Att det är så tajt i Vällingby beror på att salutorgsytan, som den kallas, bara utgörs av en begränsad del av torget idag. Vi pratar nu med trafikkontoret om att utöka den, så att handlarna kanske kan stå på rad i stället. Då blir det inte så trångt, säger Lars-Edwin Andersson.

Alla fem handlare på torget har likadana vita tält, och de får både ris och ros av handlarna själva. Göran Stenhardt, en av veteranerna som sålt blommor till torgbesökarna i 17 år, gillar att det är enhetligt. Men grannarna Hanna Khala och Issa Safin, bägge grönsakshandlare, hade gärna sett en annan lösning.

– De är inte stabila och klarar inte regn och snö så bra. Och det är klart, det är bättre för affärerna om det ser fint ut, säger Hanna Khala.

Det är tätt mellan torgtälten idag. Foto: Ylva Bergman

Gillar trä. "Fasta trätak i stället för tält, som i Husby, hade varit toppen", tycker grönsakshandlaren Issa Safin. Foto: Ylva Bergman

Trätak – "inte på kartan"

Issa Safin håller med.

– I Husby och Akalla har de fina trätak, som små hus utan väggar. Det hade varit toppen, det är jättefint, säger han.

Små trästånd låter onekligen pittoreskt, men det alternativet finns inte på kartan, enligt Lars-Edwin Andersson på staden.

– Det bryter mot torgstadgarna. Man får inte ha några fasta ställningar, det måste vara en ren yta när torghadeln är slut för dagen. Trätaken i Husby ska också tas bort av den anledningen, säger han.

Och uppfattningen som Vällingbyhandlarna vi pratat med har – att det är staden som bestämt att det endast är de vita tälten som gäller – den stämmer inte, enligt Lars-Edwin Andersson.

Så kanske kan det bli lite kreativa lösningar om handlarna får ta lite mer plats på torget? Det återstår att se.

Så säger Skönhetsrådet

"Det är jättetrevligt med torghandel, den bör understöjas på alla sätt! Men det går säkert att ordna på ett stiligare sätt, det får inte bli som en stor mur.
Den offentliga miljön är ju allas och det ska vara prydligt och överskådligt så att man ser ut över torget. Annars är risken att det upplevs otryggt och otrevligt", säger Henrik Nerlund, arkitekturhistoriker och sekreterare i Stockholms Skönhetsråd.