Oroad. Christoffer Strömberg, butikschef på Seven eleven, ska ta till flera åtgärder för att få bukt med stök inne i butiken. Foto: Erik Simander

Håller Hammarbyhöjden på att bli stökigt?

Ungdomar som hänger i centrum, skadegörelse på Seven eleven och misstankar om droger och försäljning av cigaretter till minderåriga. Håller lugna Hammarbyhöjden på att bli en stökig plats?

  • Publicerad 16:29, 9 nov 2017

Flera lokalbor har hört av sig till Tidningen Hammarby/Skarpnäck eftersom de upplever att det blivit mer oroligt i centrum i det annars så lugna Hammarbyhöjden. De som hört av sig upplever att det blivit vanligare med gäng som hänger runt, röker på och beter sig skränigt.

Christoffer Strömberg, butikschef på Seven eleven i Hammarbyhöjden sedan ett år tillbaka, säger att det under hösten börjat samlas ungdomar på kvällarna i 15-20-årsåldern i parken utanför butiken, som "är högljudda och syns och hörs". Han misstänker att det förekommer droger.

Hammarbyhöjden - den sovande småstaden

– Kunder har sagt till mig att de tycker att det känns otryggt och det påverkar oss eftersom de undviker att komma in hit. För en vecka sedan hände det där, säger Christoffer Strömberg och pekar på en krossad ruta i butiken. Han har polisanmält, men mer än så vill han inte berätta om händelsen.

Förändringar på gång

Nu har han dock fått nog. Han säger att butiken kommer sluta med fritt internet, ta bort stolar och bord på helgkvällar och sätta pluggar för eluttagen.

– Det ska inte gå att ladda sin telefon och använda butiken som en värmestuga. Kundernas och personalens säkerhet måste gå först, säger han.

Han tror att anledningen till att Hammarbyhöjden blivit en träffpunkt dels är att hans butik är den enda på linjen som har öppet sent – men också att det säljs cigaretter till minderåriga någonstans i området.

– Polisen måste åka runt och visa sig mer på kvällen och de måste få bukt med illegal tobaksförsäljning. Då finns det inget att hänga för här, säger Christoffer Strömberg.

"Verkligen inte oroligt"

Flera andra som bedriver verksamheter i centrum säger att de märkt av fler ungdomar utanför butikerna men att det inte påverkat dem.

Alla lokalbor som Tidningen Hammarby/Skarpnäck pratar med säger att de känner sig trygga i området. De säger att de oftare ser grupper av ungdomar i centrum, men ingen upplever det som ett problem.

– Jag har noterat att det hänger mer ungdomar på torget och kring tunnelbanan men det har inte påverkat mig. Men jag är inte ute så sent heller, säger Mia Camarstrand.

Omdebatterade byggplaner tar ny fart

Sebastian Folcker håller med.

– Det är verkligen inte oroligt här, jag känner mig väldigt trygg, säger han.

Kommunpolisen känner inte heller igen att det skulle ha skett någon drastisk förändring i Hammarbyhöjden senaste tiden.

– Jag har inte fått några signaler på att det skulle blivit mer stökigt, säger Hampus, kommunpolis i Skarpnäck.

Han säger att det han hört är att fler ungdomar hänger på skolgårdarna i närheten under helgerna, men att det i sig inte inneburit några problem.

– Men det kan ju vara så att den här typen av information inte når oss. Därför kan det vara bra att lämna den här typen av generella tips, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sifferstrul svartmålar förortsskolor i onödan

Nyheter Förklaringen bakom Söderortsskolornas bottenbetyg Nyanlända elever sänker grundskolors resultat rejält när det gäller gymnasiekompetensen. Men bakom statistiken döljer sig byråkratiskt krångel, som gör att mindre skolor i förorterna svartmålas i...tisdag 21/8 21:00

Här kan du förtidsrösta i Stockholm 2018

Nyheter LISTA: Alla platser där du kan rösta redan imorgon På onsdag 22 augusti blir det möjligt att förtidsrösta. Vi listar alla platser i Stockholm där du kan lägga din röst i riksdags-, landstings- och kommunvalet i förväg.tisdag 21/8 20:00