Håller matlagningskurs – utan djur som ingrediens

Sussanne Persson har velat vara vegan i flera år, men trodde att det inte skulle gå. Nu har hon tagit steget och vill inspirera andra med en matlagningskurs.

  • Publicerad 16:00, 7 dec 2018

– Jag trodde inte att det skulle gå med man och barn som inte vill samma sak. Det kändes som ett stort steg att ta, säger Sussanne Persson.

Men så träffade hon sin kompis, Sandra Göransson, vegan och engagerad djurrättsaktivist, för några veckor sedan under en middag.

– Hon blev så ledsen över att alla käkade djur, och då kände jag att nu gör jag det. Jag bestämde mig.

Därefter åkte de två tillsammans till Willys i Bro för att shoppa vegansk mat.

– Hon var en väldigt bra hjälp, säger Sussanne Persson.

Den perfekta kombon

Snart kom idén om att hålla en matlagningskurs. Förmedla till fler att det inte behöver vara så svårt. För Sussanne Persson känns kombon perfekt – hon är nybörjarvegan men har hållit utbildningar länge, och Sandra Göransson är erfaren när det kommer till vegansk kost.

Den 26 januari är det dags. Först produktgenomgång, sedan ska åtta olika lunchrätter lagas, följda av bakverk och efterrätter. Kursen hålls i Broskolan, där Sussanne Persson tidigare har varit hemkunskapslärare. Hälften av alla platser är redan uppbokade, men alltså finns det fortfarande platser kvar.

– Det känns som att det kommer att bli jättebra. Det är så intressant det här.

Hemma löser hon och hennes man det så att de äter samma måltid men med olika proteinkällor. Hon har i alla fall fått honom att börja smaka.

– Jag är inte djurrättsaktivist, men för mig handlar det om respekt för djuret, och att det inte är ett hållbart sätt att leva att fortsätta äta kött som vi gör.

Laga veganskt

Vad: Vegansk matlagningskurs.

När: Lördagen den 26 januari, klockan 9.30-16.30.

Var: Hemkunskapssalen i Broskolan, Bro.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Hunderbart – gården är invigd

Hundrastgården vid Lillsjön invigd. Ett 50-tal hundar och deras ägare var där för att bevittna när Fredrik Kjos (M) klippte bandet.onsdag 20/2 9:00

Fyllestyrning som kunde slutat illa

Med alkohol och droger i kroppen körde en man i 20-årsåldern in i en tomthäck i Bålsta. Färden kunde slutat betydligt värre. Den misstänkte bilföraren är inte från Håbo.måndag 18/2 12:04

Senaste numret

Bålstabladet