Närlivsbutikerna är en allt mer utdöende art. Vi besökte några av de sista som ännu finns kvar på Södermalm. Foto: Ylva Bergman/Sophie Stigfur

Håller Södermalms närlivs på att dö ut?

Alla vill ha en i sin närhet – men få går dit. De små närlivsbutikerna dör som flugor. Och de få som finns kvar sliter hårt för sin överlevnad. Finns något framtidshopp för stans mindre livsmedelshandlare?

  • Publicerad 20:32, 4 okt 2018

12 timmar om dagen, måndag till söndag. Varje vecka. Det är arbetsschemat ut för Mohammed Ghazzay, ägare till Din Nära Livs på Tullgårdsgatan sedan två år tillbaka. Det blir inte mycket till liv över konstaterar han.

– Det här är mitt liv. Det är jättesvårt ekonomiskt. Men jag tycker också att det är roligt att jobba och få bestämma själv.

Populär krog på Södermalm har klappat igen

I butiken har han ett ganska brett sortiment av basvaror. Men merparten av kunderna är läsk- och godissugna elever från skolan intill, en inte särskilt kapitalstark grupp. Och färskvaror är svårt, eftersom utgångsdatumen hinner passera på grund av det låga kundflödet.

Moment 22: för att kunna erbjuda bra varor måste folk också handla dem.

Mohammed Ghazzay på Din Nära Livs på Söder säger att det är svårt att gå med vinst på läsk, cigg och mjölk –  vilket är vad de flesta köper. Foto: Sophie Stigfur

Saif Sherzad driver Tanto Livs, men har svårt att få igång ruljansen: "De passerar inte många förbi här, vi har främst kunder som bor nära". Foto: Ylva Bergman

Samma situation upplever Saif Sherzad, ägare sedan i juni till Tanto Livs. Butiken har bytt ägare sex gånger sedan 2008, tre gånger bara under det senaste två åren. Anledningen? Ja, det är helt enkelt omöjligt att gå runt med en hyra på 33 000 kronor i månaden i kombination med få kunder som gör små inköp.

Hård kamp om uppdragen i populär app

Själv har han investerat en miljon i verksamheten och har ett treårigt kontrakt. Med allt från kaffemaskin till att erbjuda färdiglagade lunchrätter från en afghansk cateringfirma försöker han få fart på ekonomin. Det går lite bättre, men trögt.

– Som det är nu klarar jag inte det, men vad ska jag göra? Min önskan är att få starta restaurang i halva lokalen eftersom de finns få matställen häromkring. Den förra ägaren sa att det gick men det har visat sig att bostadsrättsföreningen inte vill det. Många i området jag pratat med är positiva så det kanske kommer startas en namnlista.

FOKUS: I huvudet på en kioskägare

Att de mindre livsmedelsbutikerna alltmer får ge vika medan de större butikskedjorna breder ut sig är en trend som pågått i tjugo år i hela landet, enligt Jonas Arnberg, vd på Handelns Utredningsinstitut. Och den gäller även på Södermalm.

Även om behovet av närbutiker är betydligt mindre på Söder där det trots allt finns ett stort utbud inom nära räckhåll jämfört med landsbygden, fyller de ändå en viktig funktion tycker flera.

– Det finns en poäng med att det lilla kvarteret lever. En butik kan vara ett sådant nav, en plats där man faktiskt träffar sina grannar. Det personliga mötet håller allt mer på att försvinna i dag, säger kunden Karl Martini.

Romina Ramos, 34, utredare, tycker att hyresvärdarna borde stötta sina närlivsbutiker bättre. Foto: Sophie Stigfur

Saif Sherzad säger att det hjälper lite att vara postombud, men inte tillräckligt. Foto: Ylva Bergman

Anledningen till att småbutikerna får svårare att överleva kan dels förklaras av höjda hyror och ökad näthandel. Men andra beskriver också sociala faktorer – låt oss kalla den närlivsparadoxen.

– Å ena sidan är det trevligt med det personliga mötet man får i sin grannbutik. Men ibland undviker jag att gå dit för att jag får dåligt samvete över att jag handlar för lite när jag väl är där, säger Söderbon Joel Larsson, 32, och fortsätter:

– Samtidigt upplever jag att ägarna ofta är invandrare som har svårt att komma in på arbetsmarknaden och i desperation tar stora risker och lån för att starta egen verksamhet. Medan jag är så jävla bortskämd att jag kan välja bort att gå dit på grund av social obekvämhet, kämpar de för sina liv.

Tror att trenden kan vända

Jonas Arnberg från Handelns Utredningsinstitut tror dock att närlivsen har goda förutsättningar att göra comeback. I takt med att allt fler storhandlar mat via nätet kan de lokala småbutikerna stärka sin ställning tror han.

– Trafiken till de större varuhusen utanför stan kommer att gå ner och närlivsen får då en jättechans och i princip öppet mål när folk behöver kompletteringshandla, säger han och fortsätter:

– Samtidigt krävs det att de verkligen anstränger sig, många av dem har redan idag ett flöde med människor till butiken eftersom de också är postombud. Problemet är bara att utbudet är för dåligt och tråkigt. Det krävs experimentlusta, att man pratar med kunderna om vad de vill ha och provar sig fram.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men allt ansvar kan inte falla på den enskilda handlaren tycker kunden Romina Ramos, 34.

– Om man tar in en närlivs i sin fastighet, eller vill ha en i sitt närområde vilket många nog vill, borde man också stötta den genom att helt enkelt handla där.

TUFFT. Din Nära Livs på Söder har legat på Tullgårdsgatan sedan 1996. Men ägaren sedan två år tillbaka har det kämpigt. Foto: Sophie Stigfur