GALLERI. I torsdags öppnades utställningen "Inspired by Freedom Writers grade 9 2020" och utöver posters har eleverna bland annat gjort en bok. Eleverna är: Aida Alriksson, Elicia Nilsson och Nia Derullo. Foto: Mikael Andersson

Hallonbergens nior ställer ut konst

På årets första utställning på Galleri Ung är det årskurs nio i Kulturama grundskola i Hallonbergen som står för verken. På väggarna sitter posters som inspirerats av filmen ”Freedom writers”.

  • Publicerad 11:02, 7 feb 2020

Det var enkelt när vi fick tänka själva

Igår öppnades utställningen "Inspired by Freedom Writers grade 9 2020" i Kulturcentrum, Hallonbergen.

Filmen, från 2007 med Hilary Swank i huvudrollen, bygger på en verklighetsbaserad händelse i en skolklass i Kalifornien.

Intolerans, rasism och motsättningar präglar filmen, som elever i årskurs nio på Kulturama har fått se. Utifrån sina reflektioner har eleverna fått göra posters som nu ställs ut på Kulturcentrum i Hallonbergen.

"Gripande", "omskakande" och "väldigt bra" är en krusning av den våg av ord med vilka eleverna beskriver filmen. Uppenbart nådde berättelsen deras hjärtan.

– Den var väldigt kraftfull, ropar en kille som står långt bak bland de drygt 20 eleverna.

Tanken bakom utställningen var att eleverna skulle få använda sina känslor som filmen väckte, och skapa konst utifrån dem.

Var det inte svårt att utifrån känslor hitta uttryck till en utställning?

– Jag tycker att det var enkelt när vi fick tänka själva, säger eleven Hanna Sahlberg.

GLAD. Engelskaläraren Maria Ranneberg är imponerad av elevernas engagemang. Foto: Mikael Andersson

ANTECKNINGSBLOCK. När besökaren läst deras poster hoppas Rebecca Jormin och Majken Sadigh Sarabi att de skriver ner sina egna känslor. Foto: Mikael Andersson

Skrivit på engelska

Eleverna har både jobbat enskilt och i små grupper. Det är på engelskalektionerna som utställningen har tagit form och därför har allt skrivits på engelska. Hur eleverna hanterat det konstnärliga har engelskaläraren Maria Ranneberg däremot inte lagt sig i.

– De tänker bra själva. Konstnärligt uttryck är inte min sak att bedöma. Jag är så imponerad och glad, säger Maria Ranneberg.

Eleverna själva tycker projektet tagit deras engelska språkkunskaper till en djupare nivå.

– Vi har kunnat göra texter byggda på citat eller poesi. Även realistiska konstverk, ja helt fritt, säger Elicia Nilsson.

Tar avstånd från rasism

En av eleverna, Love Adriansson, får sin poster beskriven av skolkompisen Vilmer Andersson. Affischen är gul och Love har endast använt ena halvan där han satt flera budskap är på sniskan, även uppochner.

– Nazism och rasism tar sig olika former och uttryck, det kan inte beskrivas på ett enda sätt, säger Vilmer som förklaringen till posterns "mischmasch".

Så drar han sin matchande gula hoodtröja över huvudet och kliver nära inpå den rena gula sidan: "för att smälta in".

Eleven Ylvali Rurling berättar att hon tog fasta på ett högst aktuellt ämne.

– Jag har tittat på kopplingen mellan rapmusik och våld, det har varit väldigt lärorikt, säger hon.

Förhoppningen är att de som betraktar konsten i sin tur ska dela med sig av sina känslor. Vid en annan poster hänger tre notisblock. På ett står det "share your feelings".

– Vi ska lyfta fram barn och ungas skapande, lyfta deras tankar. Det är precis vad Galleri Ung är ämnat för, säger Tommy Mäkinen, projektansvarig för Galleri Ung.

SNABBA. Victor Ally och Aida Alriksson tog chansen att hitta en bra plats och höjd på galleriväggen. Foto: Mikael Andersson

Vill du ställa ut på Galleri ung?

90 årskurs 9-elever är delaktiga i utställningen på Galleri Ung.

Utställningen pågår i en månad från i torsdags.

Här kan barn och unga mellan 0-25 år få ha en utställning. Mejla tommy.makinen@sundbyberg.se för mer info.

Galleri Ung har 8–10 utställningar per år. Två är sommar- respektive vinterlovsutställningar när galleriet är stängt.

De arrangerar även workshops, nyligen var 24 barn med under två timmar.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Då avgörs ödet för Sundbybergs multihall

Nyheter Möte. Hallens framtid ska upp för beslut Lösningen på behovet av idrottsytor i Sundbyberg har varit den tilltänkta multihallen i tre plan på Sundbybergs idrottsplats. Snart avgörs anläggningens öde när politiker, tjänstemän och företrädare...fredag 28/2 15:49

Då öppnar Storskogens p-garage

Nyheter Hyreshöjning efter renovering En del stök återstår men om två månader ska parkeringshysterin kring Bergdalen mildras. Innan dess ska övre parkeringsplanet på Storskogens garage renoveras.fredag 28/2 11:28

RAW comedy club tillbaka i Sundbyberg

Nyheter Mårten Andersson: Sundbyberg känns ännu mer på gång RAW comedy club finns sedan tidigare i Stockholm och Göteborg. Tredje klubben finns snart i Sundbyberg när de gör comeback.torsdag 27/2 15:40
Stockholm Direkt