STANNA MER STOMBUSS. Det är inte rätt att dra in vissa busshållplatser för att öka hastigheten för stombussarna i Söderort, anser den grönblå majoriteten i Stadshuset. Foto: Mostphotos

Hållplatser på stombussar i Söderort tas bort

Stombusslinjerna 172 och 173 ska gå snabbare i Söderort. Men nu protesterar de grönblåa i Stadshuset mot vad som planeras.

  • Publicerad 14:53, 8 mar 2019

Som vi tidigare har rapporterat ska stombusslinje 172 och 173, som trafikerar stora delar av Söderort, få ökad prioritet och gå snabbare.

En åtgärd är att göra linjedragningen rakare. En annan har varit att ta bort en del hållplatser, för att på så sätt öka hastigheten på bussarna. Att ta bort hållplatser är dock inte helt rätt väg att gå, menar den grönblå majoriteten i Stadshuset som nu har skrivit ett särskilt uttalande i samband med torsdagens trafiknämnd.

– Vi vill att stombusslinjerna ska kunna gå snabbare och vi delar uppfattningen att en ny linjedragning behövs. Men att till exempel plocka bort busshållplatsen vid Skebokvarnsvägen är inte rätt, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

SL:s stombusslinjer i Söderort dras om

Enligt honom bör man istället satsa på andra åtgärder som ger bussen prioritet och utrymme på vägen. Men frågan om indragna hållplatser är ett beslut för Trafikförvaltningen i Region Stockholm (tidigare Landstinget). Daniel Helldén och övriga politiker i Stadshuset har enbart möjlighet att uttrycka en åsikt i frågan.

– Men vi vill vara tydliga med vad vi tycker bör göras, säger Daniel Helldén.

Tidigare har det varit tal om att sex stycken hållplatser ska tas bort på linje 172, 14 stycken på linje 173.

Mer om stombusslinjernas nya sträckning hittar du här.