Klart. Under några månader har arbetet med renoveringen av den gröna bron i Hallunda pågått. Ett arbete som nu är klart. Foto: Botkyrka kommun

Hallundas gröna bro färdigrenoverad

Arbetet med att göra den gröna bron i Hallunda till en tryggare plats är nu klart. Metallsidor har bytts ut mot glas längs med den 95 meter långa bron och ny belysning har installerats.

  • Publicerad 12:03, 27 feb 2020

Det var i november som renoveringen av den gröna bron i Hallunda drog igång. Då räknade man med att renoveringen skulle vara klar innan årsskiftet. Men efter drygt tre månaders försening är det först nu som renoveringen av bron blivit färdig.

Den 95 meter långa bron, som binder samman Hallunda centrum med tunnelbanestationen, byggdes 1972.

I samband med en trygghetsvandring i Hallunda för några år sedan, framkom det att många kände sig otrygga på bron. De tidigare metallväggarna bjöd varken till inblick eller utsikt, plus att belysningen inte var tillräcklig bidrog till otrygghetskänslan, uppger Lisa Lindblom, landskapsarkitekt på kommunen. Hon är den som har ansvarat för att ta fram riktlinjer för form och utseende på den renoverade bron.

– Man får liksom sällskap på vägen, säger hon om de siluettfigurerna som nu pryder brons nya glasväggar, i ett uttalande.

Fortfarande grön

Utöver glasväggar som ger betydligt bättre insyn och ljus, har man även installerat ljusa träribbor och slipat bort golvets nötta utseende. Men färgen var viktig att behålla, menar Lisa.

– Det var viktigt att den skulle fortsätta behålla den gröna färgen så att namnet kan leva vidare. Många medborgare ser just den gröna bron som en viktig del av stadsdelens identitet och som mötesplats, säger hon i ett uttalande.

Enligt Botkyrka kommun känner sig flera personer nöjda med renoveringen. Man uppger bland annat att flera personer har spontant kommenterat att bron blivit fin.

Renoveringskostnaden har till hälften bekostats av SL och till hälften av kommunen.