Från och med början av nästa år måste Hälsovillan flytta ut från sitt hus i Kyrkhamn. Jörgen Andersson, som är delägare, hoppas att staden ser till att villan fortsatt kommer vara tillgänglig för allmänheten. Foto: Mikael Andersson

Hälsovillan i Kyrkhamn tvingas stänga

I Ingenjörsvillan i Hässelby har företaget Hälsovillan i tio års tid anordnat konferenser, kurser och hyrt ut villan till bröllop. Under åren har de haft upp mot 130 000 besökare, men nu säger staden upp deras hyreskontrakt — för att avloppet är för litet.

  • Publicerad 16:23, 2 sep 2019

Det är en solig höstdag ute i Kyrkhamn. På altanen till Ingenjörsvillan, med utsikt över Mälaren, sitter Jörgen Andersson. I tio års tid har två familjer drivit anläggningen genom företaget Hälsovillan Konferens & Utveckling, där Jörgen Andersson är delägare.

I maj fick de besked från fastighetskontoret, som förvaltar villan, att deras kontrakt sägs upp.

– När vi fick beskedet så hade vi tio, tolv bröllop och andra festarrangemang inbokade under 2020. Vi fick avboka allt. Det är tragiskt, men det finns inte så mycket att säga. Jag vet inte vad som händer med huset nu, säger Jörgen Andersson.

Feldimensionerat avlopp

Anledningen till uppsägningen är att avloppet i huset inte är dimensionerat för den verksamhet som finns där idag. Avloppet är bara anpassat för upp till åtta personer och hade en rad andra brister, något som miljöförvaltningen slog fast redan 2006.

Tre år senare, 2009, flyttade Hälsovillan in i huset – och 2014 förnyades deras kontrakt med fastighetskontoret.

Och trots att man slagit fast att avloppet max klarar åtta personer, har det i kontrakten inte funnits med någon begränsning på antalet gäster de kan ha i huset.

Enligt Jörgen Andersson har det oftast varit långt fler än åtta.

– Vi har under åren haft kontinuerlig kontakt med de från staden som förvaltar huset, och haft avstämningar vid höst och vår. Men vi har aldrig fått någon information om att avloppet är feldimensionerat för vår verksamhet, det är det som känns mest sorgligt, säger Jörgen Andersson.

Trots att fastighetskontoret under åren fått påtryckningar från miljöförvaltningen och miljö- och hälsoskyddsnämnden om att avloppet måste åtgärdas, har inget gjorts.

"Senast i februari satt vi här med staden och pratade om det sedvanliga underhållet. Så i maj får min kollega ett telefonsamtal om att hyreskontraktet ska sägas upp", säger Jörgen Andersson. Foto: Mikael Andersson

Säger upp kontraktet

Mot bakgrund av det så beslutade miljö- och hälsoskyddsnämnden att inget avloppsvatten får släppas ut från huset i Kyrkhamn, från och med 31 januari 2020. Det gör att fastighetskontoret nu väljer att säga upp hyreskontraktet med Hälsovillan.

– Vi har ett underdimensionerat avlopp som inte fungerar för den verksamheten. Tillståndet för avloppet har varit tillfälligt och löper snart ut, skriver Malin Eklund på fastighetskontoret, i ett mejl till StockholmDirekt.

Hon har varit kundförvaltare för fastigheten sedan hösten 2018.

Var de som hyrde medvetna om begränsningen?

– I avtalet med hyresgästen fanns ingen information om avloppets begränsningar. Men om det har förts någon muntlig dialog vet jag inte.

Varför förnyades Hälsovillans kontrakt, när fastighetskontoret var medvetna om begränsningen i avloppet?

– Jag har inte bakgrunden till varför beslutet togs. Men med tanke på begränsningen borde kontraktet inte ha förnyats, skriver Malin Eklund i mejlet.

Varför inga åtgärder för att fixa avloppet vidtagits tidigare, kan inte Malin Eklund svara på.

Inte heller varför Hälsovillan inte informerades om bristerna i avloppet, innan kontraktet sades upp.

Däremot säger hon att de nu utreder olika alternativ för avloppet, men skriver att det är ett arbete som tar tid och att de måste utreda alternativen noggrant.

Tycker ni att allt gått rätt till i relation till hur hyresgästen informerats om avloppet?

– Nej, och vi beklagar det.

Vad kommer hända med Ingenjörsvillan nu?

– Vi behöver utreda avloppsfrågan innan vi kan fatta ett långsiktigt beslut om Ingenjörsvillan.

På sociala medier har det spekulerats i att det planerade bygget av ett kraftvärmeverk i Lövsta, inte långt från huset, kan ha något med uppsägningen att göra. Men enligt Malin Eklund har de två sakerna ingen koppling.

Lägger ner sin verksamhet

För familjerna Granberg och Lesley som driver villan betyder det uppsagda kontraktet att Hälsovillan lägger ner sin verksamhet.

– Vi frågade om det fanns någon annan fastighet staden kunde erbjuda, men det fanns det inte. Men Hälsovillan kommer ändå inte finnas kvar, allt bygger ju på huset och det unika läget, säger Jörgen Andersson.

Hälsovillans hyreskontrakt löper ut i slutet av februari 2020, då måste Jörgen och hans kollegor vara ute ur lokalerna. Innan dess kommer de ha ett sista publikt arrangemang den 8 september, under Kyrkhamnsdagen. De evenemang som är bokade innan slutet på februari nästa år kommer också genomföras.

– Vi hoppas bara att staden kan garantera att huset och ytorna kommer till användning och att det fortfarande kommer vara tillgängligt för allmänheten, säger Jörgen Andersson.

Nu kan det kosta att skippa läkarbesöket

Nyheter Regionen föreslår straffavgift för ogiltig utevaro Region Stockholm vill införa en obligatorisk avgift på 400 kronor för den som uteblir från ett läkarbesök utan giltigt skäl. Nu ska frågan prövas i Hälso- och sjukvårdsnämnden.måndag 20/1 16:44

Då öppnar nya polishuset i Rinkeby

Nyheter Vill anställa lokalbor: "Vi behöver mer mångfald inom polisen" Till sommaren ska det nya polishuset i Rinkeby stå klart, efter flera förseningar. Rekryteringen av tio nya anställda till bland annat receptionen är i full gång, och det är Rinkebybor som polisen är...måndag 20/1 16:39

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt