Nyheter. Ja, men vad hände efter att vi skrivit om allt det här?

Halvtid nyhetsåret 2017 i Vallentuna – men vad hände sen då?

Vallentuna Nyheter gör bokslut för första halvan av året och följer upp några av våra artiklar med frågan: "Sen då?"

  • Publicerad 08:57, 6 jul 2017

Ovanligt vanlig syn. Foto: Roffe Andersson

Tågavstängning och busskaos

VAD? Roslagsbanans Kårstalinje stängdes av den 7 januari och i början rådde totalkaos. Bussarna kom inte, var försenade eller hoppade över hållplatser. En reaktion på Facebook sa det många kände: ”Inställda avgångar, missar att svänga in på hållplatser och jag lärde busschauffören att det fanns en bussfil till Danderyd på motorvägen – kan bli intressanta 8 månader!”

SEN DÅ? SL beslutade under våren att inte förlänga avtalet som Arriva haft om att köra Roslagsbanan. Mellan januari och april i år har 733 ansökningar om förseningsinsättning kommit in när det gäller busstrafiken i Norrort. För Roslagsbanan, inklusive dess ersättningstrafik, har 443 ansökningar inkommit under samma period. Till resenärer som tvingats använda andra färdmedel har Arriva fått betala ut 127 502 kronor för busstrafiken plus 95 510 kronor för Roslagsbanan/ersättningstrafiken.

Hotellfrukost? Nej, vardag på Bällstabergsskolan. Johanna Kuntze, elevrådets ordförande (i randig tröja) säger att nästan alla älskar att skolan börjat servera frukost. Foto: ROLF ANDERSSON

Lyckad satsning på skolfrukost

VAD? Alla skolbarn i kommunala skolor har fått frukost före eller efter skolan under våren.

SEN DÅ? Orsaken till frukostserveringen var en enkät som handlade om måltider. På frågan "hur ofta äter du frukost?" var det många som svarade att de sällan åt frukost. Och de som svarade nej var i hög utsträckning de som även svarade med ett lågt antal på frågan "hur ofta äter du frukt".

– De två frågorna är folkhälsoindikatorer, förklarade Charlotte Muntzing, kostchef i kommunen.

Syftet med satsningen var att ge elever en bra start på dagen med ökad studiero och förutsättningar till god inlärning under förmiddagslektionerna.

Nu har satsningen utvärderats av Barn- och ungdomsförvaltningen. Utfallet blev att alla var nöjda: elever, lärare, skolledning och måltidspersonal. De upplever att försöket fått avsedd effekt.

Flaksnack. Diesel-Doris må vara en epa, men den har ett rymligt flak att umgås på. Foto: ROLF ANDERSSON

"Centrumtuggarna" försvann

VAD? Coopgaraget i Vallentuna centrum har under en tid varit en populär samlingsplats för ungdomar, i synnerhet motorintresserad ungdom med epatraktor. Vallentuna Nyheter skrev en artikel "De kallar oss Centrumtuggarna".

SEN DÅ? Ungdomarna försvann, dels startade fastighetsägaren högtalare med "ungdomsrepellerande musik", typ hissmusik, dels bytte ungdomarna plats och träffas numera istället på en parkering i Arninge centrum.

Björn Furugren Beselin (C) på ett möte med kommunfullmäktige. Foto: ROLF ANDERSSON

Toppolitiker granskades - och avgick

VAD? Socialnämndens ordförande, Björn Furugren Beselin (C), granskades av revisorer för flera beslut som tagits under hösten 2016. Han fick hård kritik i rapporten men revisorerna föreslog att han skulle beviljas ansvarsfrihet för dessa beslut.

SEN DÅ? När detta skulle avgöras i kommunfullmäktige den 19 juni valde Furugren Beselin att avgå som Socialnämndens ordförande. Han visste då att samtliga politiska partier utom centerpartiet skulle rösta mot att han beviljades ansvarsfrihet.

Vad är det som låter vid Vallentunasjön? Foto: Mostphotos

Psykande ljudet som gäckade Bällstabor

VAD? Boende i Bällsta gick bananas på ett mystiskt ljud från Vallentunasjön som störde på nätterna. Kommunen kopplades in, men plötsligt uppdagades det att det var en fågel som orsakade lätet, en rördrom.

SEN DÅ? Nu har det blivit lugnare för de boende runt Vallentunasjön, pippin har försvunnit. "Men den lär ju återkomma nästa år", säger Anna Tideström, som var den som hittade lösningen på mysteriet.

Avspärrat. Polisen bevakade området och spärrade av en stor yta. Foto: Uffe Lindeborg

Skottlossning vid Hammarbacksskolan

VAD? En person blev skjuten med flera skott, som bland annat träffade i en arm och i ett ben, vid Hammarbacksskolan. Det inträffade strax efter klockan 23, tisdagen den 14 februari. Offret kom ut från gymmet vid Hammarbacksskolan där en eller flera gärningsmän stod och väntade.

SEN DÅ? Utredningen lades ned måndagen den 27 mars. Åklagaren motiverade detta med att det inte fanns någon anledning att fortsätta utreda händelsen då det inte fanns någon person misstänkt för brottet.

Gammal kåkstad. Fritidsområdet i Täby kyrkby har förfallit. Nu är kvarlevorna fällor för nyinflyttade barnfamiljer. Foto: ROLF ANDERSSON

Kåkstaden mellan Vallentuna och Täby

VAD? Reportaget om den gamla förfallna kåkstaden i Byle, på gränsen mellan Vallentuna och Täby, väckte stort intresse från läsare. Artikeln i Vallentuna Nyheter och Täby Nyheter har lästs av ungefär 95 000 läsare. Inflyttade familjer i området vågar inte låta sina barn leka bland allt bråte runt det tidigare fritidshusområdet, där finns många fällor såsom öppna brunnar, trasigt glas och liknande.

SEN DÅ? Enligt markägaren lär inte området röjas än på ett tag. Han inväntar fortfarande svar på prover som gjorts i området.

– Först måste kommunen bygga vägar så att vi kan komma åt att riva de gamla husen, Peter Kristiansson. Förhoppningsvis kan det ske inom ett par år, så att vi kan börja bygga villor sedan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15