Till Bålsta. Ja, det ser ut som det blir en McDonalds inom en relativt snar framtid i Håbo. Foto: Mostphotos

Hamburgerjätte på väg till Bålsta

McDonald's är på väg till Bålsta. – Det är jättespännande, säger kommunstyrelsens ordförande Lotta Grahn Elg (M).

  • Publicerad 16:16, 4 jun 2019

1973 öppnade den första McDonalds-restaurangen i Sverige. Det var på Kungsgatan i Stockholm. 47 år senare kan det vara dags för Bålsta. Det var på måndagen som kommunstyrelsen samlades och då en fastighetsförvaltare från McDonald´s, meddelade att den världsomspännande hamburgerkedjan önskar öppna en restaurang vid entré Lillsjön.

– Det är jätteroligt att de är intresserade. Ungdomarna i kommunen kommer bli lite gladare och lite mättare, säger Lotta Grahn Elg.

Att McDonald's kommer till Håbo innebär inte bara snabbmat i form av hamburgare och pommes frites, utan med all sannolikhet även en mängd arbetstillfällen i kommunen.

– De är en av världens största ungdomsarbetsgivare. De tror att det kommer handla om en femtio till sjuttio arbetstillfällen. De är skickliga på att Integrera människor och är inte rädda att ge chansen till sådana som stått utanför arbetsmarknaden eller som ännu inte haft sitt första jobb, säger Lotta Grahn Elg och fortsätter:

– Håbo utmärker sig med en otroligt låg ungdomsarbetslöshet, men jag tänker att det kanske finns en möjlighet att våra ungdomar stannar kvar lite längre. Tar sina första jobb här. Det vi ser nu är att de tar studenten och lämnar för att sedan komma tillbaka när det är dags att bilda familj. Kanske innebär det här att vi får behålla dessa lite längre.

Enligt Lotta Grahn Elg finns det en politisk enhet kring att låta restaurangkedjan öppna i Bålsta och när bygget väl sätter igång ska det gå snabbt. Sex månader från påskrift på ett avtal till öppnandet som i sådana fall alltså blir i samma område som Ica Maxi och frågan är givetvis om det här inte riskerar att skada Bålsta Centrum ännu mer?

– Jag tänker kanske inte att Ica och McDonalds är den stora utmaningen för Bålsta Centrum utan att det är internethandeln. Det är den som kommer att döda klädhandeln och den har redan dödat elektronikkedjorna. Det är det som trendspanarna snarare ser.

McDonald´s

Richard James "Dick" McDonald, foch Maurice James "Mac" McDonald öppnade den första restaurangen 1948 i Kalifornien. 1961 sålde de affärsidén till Ray Kroc, något som det gjordes en film om med titeln The Founder med Michael Keaton i huvudrollen.

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt