Hammarbys spelares kontrakt har sagts upp. Klubben måste spara in miljoner för att undvika konkurs. Foto: Mostphotos

Hammarby riskerar konkurs – säger upp avtal

Hammarby bandy tvingas säga upp samtliga kontrakt med spelarna. Klubbens ekonomi är nu så illa däran att man riskerar konkurs.

  • Publicerad 10:58, 3 jan 2019

Det var på ett möte i onsdags som klubben informerade spelarna i herrlaget om att deras kontrakt sägs upp med omedelbar verkan, vilket Dagens Nyheter var först med att berätta.

För att rädda klubben från konkurs och rädda elitlicensen måste klubben spara över en miljon kronor fram till säsongens slut. Svenska Bandyförbundets licensnämnd fattar senast den 31 mars ett beslut om elitlicens kan beviljas. Får man inte den så tvångsdegraderas Hammarby från högsta serien.

Varför man inte lyckats få ekonomin att gå ihop och tvingas till dessa akuta åtgärder beror på att klubben förlorat stora sponsorintäkter och dessutom förlorat serveringstillståndet för Zinkentältet, publiktältet på hemmamatcherna som tidigare dragit in i sammanhanget stora pengar på ölförsäljning.

– Vi lade en, i vårt tycke, realistisk budget. Men vi har tyvärr inte lyckats leva upp till den. Nu, med dessa åtgärder, tar vi nya tag och försöker att jobba så hårt vi kan för att lyckas, säger Hammarby AB:s ordförande Jan Henriksson till DN.

Tellus skänker biljettintäkter till Hammarby

Klubben ska nu sätta sig ned och föra samtal med varje spelare med anledning av att kontrakten sagts upp. Spelarna är därför inte garanterade någon lön. I praktiken skulle spelare kunna välja att lämna klubben nu.

– Den risken finns ju. Men vi vill ju fånga varje individ och föra ett resonemang och se vad det kan leda till. Men i praktiken, om inte vi kan garantera fortsatta lönenivåer resten av säsongen – och vi vågar inte garantera det med tanke på att vi måste garantera resultatet för elitlicensen, så blir ju det konsekvensen, säger Jan Henriksson till sajten Bandypuls.