Planområde för Sjöstadshöjden. Enligt stadens tjänstemän ska den nya bebyggelsen "i största möjliga mån bevara naturvärden, utblickar och viktiga ekologiska spridningssamband". Foto: Stockholms stad

Hammarbyhöjden får 80 nya hyresrätter

Staden har kommit ett steg längre i projektet Sjöstadshöjden. Nu står det klart att Familjebostäder bygger 80 hyresrätter i området.

  • Publicerad 15:03, 20 aug 2020

Projektets syfte är att bygga ihop Hammarbyhöjden med Hammarby sjöstad. En mer sammanhängande och levande stadsmiljö är förhoppningen, där Hammarbyvägen och Hammarby fabriksväg slås ihop för att utvecklas till ett "urbant stråk".

Totalt ska det bli cirka 450 bostäder samt 4 000–5 000 nya kontorsarbetsplatser i Sjöstadshöjden. Utöver 80 hyresrätter står Familjebostäder för tillkomsten av 108 förskoleplatser.

– Det är kul att vi genom detta möjliggör för fler förskoleplatser. Det bor en större andel barnfamiljer i det här området än i Stockholm som helhet, så det finns ett behov av detta, säger bostads- och fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) som också är ordförande i Familjebostäders styrelse.

Ny plan för bostäder i Hammarbyskogen

Familjetillvändheten går igen i de 80 hyresrätterna. Där ingår inga ettor, däremot åtta tvåor, 24 treor, 40 fyror och åtta femrummare.

– Dagens bostäder i området består till stor del av mindre lägenheter, då har man resonerat så att de nya hyresrätterna kommer att mätta ett behov, säger Dennis Wedin.

Vad blir prislappen för hyresgästerna?

– Det blir en senare fråga när hyran ska sättas, där är vi inte ännu.

Dock står det klart att det inte rör sig om några så kallade Stockholmshus, stadens satsning för att bygga billigare och pressa hyrorna.

320 miljoner kronor räknas notan för Familjebostäders projekt landa på. Produktionsstarten tros äga rum första kvartalet 2023 och inflyttning andra kvartalet 2025.

Rättelse: I en tidigare version av texten angavs fel kostnadsbelopp för projektet.