Uppgrävt. Så här såg det ut i korsningen Finn Malmgrens väg-Mariestadsvägen på tisdagseftermiddagen. Foto: Alexander Kuronen

Hammarbyhöjden grävs upp – här är orsaken

Sedan i våras har Hammarbyhöjden på sina håll snarare liknat Hammarbygropen, till följd av grävarbeten i området. Och de som rör sig i området ser ut att få stå ut med avspärrningar och urgröpta vägar ett tag till.

  • Publicerad 13:36, 20 nov 2019

När tusentals nya bostäder blir till i Nacka behöver fjärrvärmenätet stärkas, vilket är orsaken till att framkomligheten i delar av Hammarbyhöjden är sämre än vanligt.

Arbetet med värmeledningarna har pågått sedan april och kommer så att fortsätta fram till hösten 2020.

– Vi bygger inte i ett svep utan på olika fronter för att hålla nere byggtiden och störningstiden, säger Fredrik Berntzon, huvudprojektledare för Stockholm Exergis räkning.

Det rör det sig om totalt nio etapper, fördelade på en sträcka om en kilometer. Tre av etapperna pågår i skrivande stund: en på Ulricehamnsvägen, en på Finn Malmgrens väg och en vid gångvägen ner mot koloniområdet.

Fällde en cyklist

Dessutom byggs en pumpstation i Hammarbybacken, i slänten mot Sickla kanal. Den beräknas stå färdig till årsskiftet 2020–2021, men tanken är att arbetet inte ska påverka åkningen i backen nu när det börjar dra ihop sig till skidsäsong.

Fredrik Berntzon försäkrar att man jobbar med att upprätthålla framkomligheten så gott det går; man skyltar och försöker att inte hålla schakten öppna "längre än nödvändigt". Några särskilda synpunkter eller klagomål på arbetet säger man sig inte ha fått – med ett undantag.

– På Nackasidan hade vi ett tillbud av en cyklist som ramlat och fick några blåmärken. Cyklisten körde omkull för att det var ett staket som hamnat lite ur läge. Det är aldrig någon som kört ner i schakten, säger Fredrik Berntzon.

Här grävs det för fjärrvärme

Etapp 1 (Ulricehamnsvägen) blir färdigåterställd om några veckor.

Etapp 2 (Finn Malmgrens väg del 1) pågår.

Etapp 3 (Finn Malmgrens väg del 2) påbörjas direkt när etapp 1 blir färdigåterställd.

Etapp 4 (Finn Malmgrens väg del 3) påbörjas våren 2020.

Etapp 5 (Mariestadsvägen) påbörjas i dagarna.

Etapp 6 (gångvägen ner mot koloniområdet) pågår och blir klar om några veckor.

Etapp 7 (koloniområdet) påbörjas direkt när etapp 6 är klar.

Etapp 8 (Hammarbybackens barnbacke) är klar.

Etapp 9 (Korsning Sickla kanal) påbörjas våren 2020.

Pumpstationen: här har det schaktats och spontats under sommaren och hösten. Nu har själva bygget av pumpstationen påbörjats. Betongarbeten kommer att pågå till och med första kvartalet 2020. Därefter påbörjas bygget av rörledningar och installation av pumpar. Till sommaren sker arbete med el och styr och till hösten sker arbeten med fasad. Till vintern 2020 ska allt vara klart och den nya ledningen driftsättas.

Visa merVisa mindre