Tajt grupp. Förutom att lära sig boxning går Hammarbys träning "boxning på dari och svenska” ut på att få vänner och lära sig svenska. Foto: Sacharias Källdén

Hammarbys fight mot rasism får pris

Hammarby boxning har satsat på att få in ensamkommande ungdomar i klubben. Nu prisas deras arbete med integration och gemenskap.

  • Publicerad 20:00, 18 sep 2017

Det var i början av 2016 som Hammarby drog igång passet ”boxning på dari och svenska” på Kocksgatan. Här får nyanlända ungdomar lära sig boxas och lära sig språket, så att de kan komma in i klubben på lika villkor som alla medlemmar.

Hammarby lär nyanlända svenska i boxningsringen

Ali Yusefi – förebild och tränare

Initiativet kom från tränaren Joel Grandell. Han leder passet med Ali Yusefi som kom som flykting från Afghanistan för sju år. Idag är Ali Yusefi bäst i landet i sin viktklass och hjälper andra ensamkommande ungdomar. 

När han började på Hammarby boxning för fem år sen hade han bott i olika fosterfamiljer och mådde inte så bra, berättar Joel Grandell.

– Sen dess har det skett stora förändringar för honom. Han har inte bara blivit duktig på boxning, utan han har klarat sin utbildning, har jobb och sin egen bostad. Han säger själv att idrotten, gemenskapen och kontakterna han fick här har hjälpt honom mycket. Så vi tänkte att kan han göra den här resan så kan vi hjälpa flera att göra den, säger Joel Grandell.

"Har kommit in i boxnings-Sverige"

Nu får klubben landstingets pris för arbete mot främlingsfientlighet och rasism. Utmärkelsen och prissumman på 50 000 kronor delar klubben med Alviks basket.

– Vi har lagt ner mycket tid på att integrera våra medlemmar och utveckla dem så att de blir de av föreningen. Många av dem nyanlända tränar och tävlar nu och har kommit in i boxnings-Sverige. Vi har jobbat aktivt med att vara öppna för alla och skapa en bra gemenskap, även om vi inte politiskt har jobbat mot rasism. Men vårt arbete är väldigt inkluderande. Alla får delta, vara med och träna här, säger Joel Grandell.

Kickboxarna i Vasastan ska få nya och etablerade svenskar att mötas

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.