Vinnare. Johnny Tufvesson på Luma torg i Sjöstan vinner titeln "Årets torghandlare". Foto: Sophie Stigfur

Han är Årets torghandlare i Stockholm

Nu står det klart vem som tar hem titeln Årets torghandlare i Stockholm 2018. Och det rör sig om en riktig veteran.

  • Publicerad 11:40, 30 aug 2018

Stefan Hansson (S), biträdande finansborgarråd och fastighetsnämndens ordförande, delade under torsdagsförmiddagen ut priset i Hammarby sjöstad. Här på Luma torg finns nämligen årets vinnare: Johnny Tufvesson och hans fiskvagn.

Han är den torghandlare som verkat längst i Stockholm, hela 55 år. Även fiskvagnen, som är från 1957 är den äldsta fiskvagnen i Sverige som fortfarande är i bruk.

Karriären började som 16-åring på Börjes grönsaker och sedan dess har han fortsatt på samma bana.

– Jag skulle ha gått i pension för tio år sedan men då ringde Peter Englund härifrån och sa "nej du, vi behöver en fiskhandel på torget", säger Johnny Tufvesson som då stod i Skärholmen.

Ett lyft för stadsdelen

Han får priset för att han bidragit positivt till området, enligt motiveringen "Fina, färska produkter erbjudna av kunnig personal som visat engagemang och produktkännedom utöver det vanliga". Syftet med priset är uppmärksamma Stockholms torghandlare och deras sätt att bidra till en levande stadsmiljö.

– Jag är själv flitig kund här, så det rör sig nästan om jäv. Men jag vill dock påpeka att jag ej är med i juryn, säger biträdande finansborgarrådet Stefan Hansson och skrattar.

Kör på ett tag till

Trots att Johnny passerat pensionsåldern med råge, säger han att han tänker hålla på så länge han orkar – på grund av kärleken till Sjöstan.

– Arbetet ger hälsa, jag tror man håller sig frisk längre på det här viset eftersom det ju är roligt. Visst är turister från Ryssland och Tyskland galna i mitt sortiment, men främst har jag mycket stammisar. Vi är som en familj här, Sjöstadsfamiljen. Och när körsbärsträden blommar här går det som bäst, då är det här utan tvekan Stockholms vackraste park.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det som säljer bäst är räkor och röding, och om Johhny själv ska välja favorit är det fjällröding som gäller.

Staden har delat ut priset sedan 2011, som består av ett diplom, blomster och givetvis äran.

FAVORITEN. Fjällröding står på menyn om Johnny själv får välja. Foto: Sophie Stigfur