Hässelbybon Michael lyckades få upp bibblans kista. Foto: Evelina Hertz

Han är bibblans räddare i nöden

För ett par veckor sedan skrev vi om biblioteket i Hässelby villastad och deras jakt på en nyckel som kunde öppna en kista med böcker. Nu har räddaren i nöden varit där!

  • Publicerad 11:41, 4 feb 2019

Det var i somras som kistan fylldes med böcker och sedan av misstag råkade låsas – med nyckeln i. För ett par veckor sedan efterlyste därför bibblan en vänlig själ med en gammal nyckel liggandes som kanske kunde funka.

Bibblan: Hjälp oss att få fram vår bokskatt

Och det gav resultat. Enligt Andrea Frisk, bibliotekarie, har många Hässelbybor kommit förbi för att testa lyckan.

– Det är jätteroligt, det har verkligen engagerat Hässelbyborna. Vissa har till och med kommit flera gånger, säger hon.

Trägen vinner...

Efter ett antal försök kom till sist nyckeln som passade i låset och det var Michael Svennblad som bor i Hässelby villastad som hade den i sin ägo.

– Allt började med att jag skummade igenom tidningen och tyckte det såg spännande ut så jag gick dit och kastade ett öga på låset. Jag har en liknande kista från min farfar hemma och såg att hålen var snarlika, säger Michael Svennblad.

Han kom tillbaka och testade att få upp låset – utan framgång. Som tur var är Michael en envis rackare.

– Jag hade fler gamla nycklar hos min mor så jag gick tillbaka med en hel påse. Men jag märkte att det var med den första nyckeln som jag hade bäst framgång så jag stack hem och kollade hur det låset funkade och tog dit nyckeln en gång till, säger Michael.

Fick välja en bok

Så tredje gången gillt sa det plötsligt "plopp" och kistan öppnades!

– De på bibblan var så taggade så jag blev också taggad. Jag jobbar lite med att lösa problem så jag triggas av att hitta lösningar utan att det ska bli för dyrt. Så jag blev jätteglad när det gick.

Som utlovat fick Michael välja en bok som tack för hjälpen och det blev en till hans ettåriga son.

– Jag valde "Boken om snor", haha. Jag tänkte att istället för en sagobok så kunde han få lära sig något, säger Michael.

Och kistan? Den är numera låst med nyckeln på utsidan!

Region Stockholm ökar stödet till spelberoende

Nyheter ✓Men inget stopp för spelreklam för SL: ”Är en utveckling som tar tid” ✓Oppositionen kritisk Det blågröna styret i Region Stockholm gör en satsning på att hjälpa personer med spelberoende. Samtidigt fortsätter de att inkassera reklamintäkter från spelbolagen via SL:s reklamplatser.måndag 22/4 20:53

Experten: Så lär du dig att sova tillräckligt

Nyheter Rätt och fel om sömnbehov Sömnexperten Christina Sandlund har i tio år forskat om sömnbesvär. Vi träffades för att reda ut myter och lögner om sömn.måndag 22/4 9:00

Vi är Västerort