Hallonbergen. Elman Azari på XLNT Living som ska bygga modulbostäder i Barkarby och Kallhäll. Här utanför modulbostäder i Hallonbergen, som ser annorlunda ut än de som ska byggas i Järfälla. Foto: Mikael Andersson

Han är hjärnan bakom de kritiserade modulhusen i Järfälla

De planerade modulbostäderna i Barkarby och Kallhäll har väckt starka reaktioner bland boende i området. Men vad tänker personen bakom de omdebatterade bostäderna?

  • Publicerad 16:42, 28 feb 2018

Elman Azari visar runt i den ombyggda containern i Hallonbergen. Innanför ytterdörren: hall och kök med kokvrå, därefter badrum som behöver passeras för att nå det som är kombinerat sov-och vardagsrum.

Det är XLNT living, där Elman Azari är delägare, som byggt modulbostäderna i Hallonbergen. Samma bostadsbolag som fått tillfälliga bygglov för 88 modulbostäder i Vålberga och 161 på Bolindervallens parkeringsplats i Ulvsättra, Kallhäll. Planen är bostäder för nyanlända, ungdomar och studenter i Vålberga och studenter och ungdomar i Ulvsättra. Modulerna kommer dock inte att bestå av ombyggda containrar i något av de projekten.

Men planerna väcker reaktioner – förra veckan skrev vi om de tolv överklaganden som kommit in till kommunen gällande Ulvsättra. Utöver att vissa är upprörda över de parkeringsplatser som försvinner, finns en oro för sjunkande villapriser och mer stök när 161 ungdomar samlas i samma område.

– Jag kan förstå den spontana tanken, men jag tror att de oroar sig i onödan. Ju mer aktivitet som skapas i ett område, desto mer attraktivt blir det, säger Elman Azari.

– Sedan har jag svårt att förstå de som tror att det blir mer bråkigt för att ungdomar flyttar in i ett område. Vilken statistik bygger det på? Om man är så bra på att se in i framtiden borde man syssla med aktier, haha.

LÄS ÄVEN: Planerade modulhusen i Kallhäll överklagas

LÄS ÄVEN: Länsstyrelsen avslår överklagan av modulhus i Barkarby

Badrum. Elman Azari visar runt i en av lägenheterna i Hallonbergen. Foto: Mikael Andersson

Moduler. Modulerna i Hallonbergen rymmer 89 bostäder. Foto: Mikael Andersson

Tycker modulbostäderna blir positivt för området

Elman Azari är uppväxt på Termovägen i Kallhäll, och anser att det blir en positiv utveckling för Ulvsättraområdet när modulbostäderna är på plats.

– I dag är det en ishall, en parkeringsplats och ett villaområde som det inte är så mycket rörelse i anslutning till. Det är en ganska dyster bild. Snart finns det tre nya bostadshus, vilket innebär belysning, rörelse och trygghet. Jag tror det är en vanesak.

Er grej är ju att hålla hyrorna nere. Går det inte att få husen snygga också?

– Jag tycker att det vi bygger ser bra ut. Det är ju subjektivt, om jag målar min villa knallblå och min granne tycker att det är fult, vem får rätt då? Vi satsar på kostnadseffektiva bostäder med låg hyra. Det går före att vinna pris för en snygg fasad, säger han och fortsätter:

– Situationen på bostadsmarknaden är absurd. Det finns för få hyresrätter, och mycket nyproduktion är dyrt vilket unga och nyanlända sällan har råd med. Hur ska vi lösa bostadsbristen och integrationen om vi inte får fram bostäder snabbt? Om alla tänker "inte på min bakgård", var ska vi då bygga?

LÄS ÄVEN: Planerna på modulhus för nyanlända i Kallhäll steks

Modulbostäder i Järfälla

Två projekt har beviljats tillfälligt bygglov i tio år i Järfälla.

Det är ännu inte klart vad hyran kommer att ligga på, men max 5 400 kronor är målet. I Hallonbergen ingår el, bredband, digital-tv och hemförsäkring i den hyran.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Beskedet: Jakobsbergs kvarn ska byggas upp igen

Nyheter Kan stå klar 2019 Frågan om att bygga upp kvarnen i Jakobsberg, som brann ner 2005, är en hjärtefråga för många Järfällabor. Samma vecka som valet i september ska återuppbyggnaden tas upp i kommunstyrelsen.torsdag 21/6 14:34

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Nyheter Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42