Mårten Rosenqvist är Kungafamiljens förste livmedikus. Foto: Privat/Mostphotos

Han är kungafamiljens husläkare – så fick han jobbet

När det kommer till Kungafamiljens hälsa landar ansvaret på Mårten Rosenqvist som är överläkare vid Hjärtkliniken på Danderyds sjukhus. Här berättar han om uppdraget och tiden vid hovet.

  • Publicerad 14:27, 30 jan 2018

Mårten Rosenqvist, professor i hjärtsjukdomar och överläkare vid Hjärtkliniken på Danderyds sjukhus, är även kungafamiljens "husläkare" eller så kallade förste livmedikus.

Hur länge har du varit förste livmedikus?

– Det har jag varit sedan 2006, så i snart 12 år.

Vad innebär det att vara förste livmedikus?

– Det innebär att jag och en läkare till, Jan Östergren, ansvarar för kungafamiljens hälsa. Vi fungerar som deras husläkare kan man säga och är också med på större evenemang, middagar och statsbesök. Dessutom finns även andra livmedikus såsom barnläkare, gynekologer samt transplantationsläkare eftersom Prins Daniel genomgått en njurtransplantation.

Kan man säga att du är kungafamiljens läkare?

– Ja, det kan man, men vi är flera som delar på jobbet.

Hela familjens?

– Ja, i princip.

Är det du som kommer till kungafamiljen?

– Ja, men det är lite olika beroende på vad det handlar om. På större evenemang och stora middagar kommer vi dit som gäster med en läkarväska om det skulle hända något akut. Men vi följer inte med på statsbesök utomlands, då finns det alltid medicinsk beredskap dit de kommer.

Hur ofta besöker du kungafamiljen?

– Vi finns ju till vid behov om det är något men hur ofta kan jag inte gå in på.

Varför blev du förste livmedikus?

– Ja, ha ha, det vet jag inte. Man blir tillfrågad och får gå på anställningsintervju, och så blir man säkerhetskontrollerad såklart.

Hur var anställningsintervjun?

– Ja, det var trevligt om än lite nervöst. Jag fick prata med Kungen och Drottningen och berätta lite om mig själv. Vi drog i alla fall över tiden och den nya talmannen i Riksdagen, Per Westerberg, fick vänta några minuter extra på sin audiens.

Hur är det att vara läkare åt kungafamiljen i jämförelse med andra patienter?

– Det är som vanligt ungefär. Jag duar inte kungafamiljen utan det är Ers Majestät som gäller till Kungen och Drottningen. Det är viktigt att ha respekt för att de är offentliga personer som har rätt till samma vård som andra och anonymitet som andra patienter.

– Det är förstås också spännande att få vara gäst vid de kungliga evenemangen och träffa människor som man normalt sett bara läser om.

Brukar pressen ringa för att få skvaller?

– Ja, men då säger vi ingenting. Alla förfrågningar hänvisas till informationsavdelningen på hovet, så det är lönlöst för pressen att ringa oss.

Är tjänsten avlönad?

– Nej, den är oavlönad, men om man vill kan man få fribiljetter till Operan och Dramaten. Och så får man gå på middagarna som gäst.

Varför får du ingen lön?

– Det har alltid varit oavlönat, det är ett oavlönat hedersuppdrag. Det är ok för mig, i annat fall hade jag kunnat tacka nej till uppdraget.

Hur mår kungafamiljen?

– Ja du, de mår bra! 

Möt Kungafamiljens läkare

Namn: Mårten Rosenqvist snart 66 år

Ålder: Snart 66 år

Yrke: Överläkare vid Hjärtkliniken Danderyds Sjukhus samt Professor i Hjärtsjukdomar vid Karolinska Institutet

Intressen: Vackra båtar och August Strindberg

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03

Vi är stockholm