Han är Ortens bästa poet 2017 – lyssna här

Jami Faltin, 16 år, från Flemingsberg vann den stora poetry slam-tävlingen Ortens poet i helgen. Lyssna på en av Jamis dikter här.

  • Publicerad 12:26, 4 dec 2017

Jag gick bara dit och gjorde mig grej. Publiken var hajpad och gav mig mycket kärlek och det uppskattar jag som fan

– Det här är en stor grej för mig. Jag känner mig stolt och tacksam över allting. Gårdagen gjorde mig riktigt glad, säger Jami Faltin, 16 år från Flemingsberg.

På söndagskvällen samlades finalisterna i Ungdomens Hus i Rinkeby. Cirka 2000 personer hade tagit sig dit för att se på kampen. Att stå inför en publik är inget konstigt för Jami. Han har rappat tidigare och uppträtt på fritidsgårdar.

– Jag gick bara dit och gjorde mig grej. Publiken var hajpad och gav mig mycket kärlek och det uppskattar jag som fan.

I finalen framförde Jami två dikter. En av dem handlade om romer och deras historia. En nu välkänd dikt som framfördes även i deltävlingen.

– Den andra dikten som jag läste upp har jag inte namngett ännu. Den handlar om alla människors lika värde.

”Nu man pratar om oss som vi var djur, man pratar om färger som vi var hus. Det spelar ingen roll om du är mörk eller ljus, rik eller fattig, fin eller ful. Lång eller kort, ung eller gammal lika men olika, i slutändan samma”.

I tävlingen ”Ortens bästa poet” deltog finalister från flera förorter i Sverige. Jami nämner bland annat städerna Malmö, Göteborg, Borlänge och Linköping.

– Jag har skaffat många nya vänner och kontakter. Jag gillar att förenas med andra unga.

Hur ser du på din karriär i framtiden?

– Jag kommer fortsätta att vässa min penna och skriva. Jag kommer att satsa på musiken och poesin. Vad som kommer näst kan jag inte tala om för dig. Det ska bli överraskning.

Jami Faltin vid Södertörns högskola i Flemingsberg. Foto: Jonas Gosende Grönvik

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.