Foto: Mostphotos

Han är ortoped – utan bevis

Familjeläkarna i Bålstas ortopedläkare arbetar utan något bevis om specialistkompetens. Hans ansökan avslogs av Socialstyrelsen i juni i år eftersom han inte uppnått alla krav som ställs.

  • Publicerad 16:59, 3 sep 2017

– Det har skett ett missförstånd. Han arbetar som legitimerad läkare men med ortopedikunskaper, säger Jonas Thun, verksamhetschef på Familjeläkarna i Bålsta.

Men på er webbplats är hans titel ortopedläkare?

– Titeln är till viss del missvisande. Vi ska se över hur vi ska uttrycka det. Men det är viktigt att man förstår att han har kompetens. Vi är ett seriöst vårdföretag, och han är en kompetent doktor med stora kunskaper i ortopedi, säger Jonas Thun.

Saknas kunskaper

Ortopedläkarens ansökan till Socialstyrelsen behöver kompletteras med en veckas kurs i forskningsmetodik, och den ska göras färdig i höst. Men han har redan arbetat som ortopedläkare hos Familjeläkarna i tre eller fyra år, och hans titel som ortoped ska enligt en patient stå såväl på hans dörr som på en skylt i hans mottagningsrum.

Denna patient som Bålsta- Upplands-BroBladet har pratat med är inte nöjd med läkarens ortopedikunskaper.

– Han kan inte ens se skillnaden mellan liktorn och svamp. Jag har konstant värk i kroppen och har blivit opererad många gånger, och han sa att han skulle göra mig frisk om jag började med sjukgymnastik. Det kändes som ett hån. Och han har skrutit om att han är den enda med specialtillstånd att skriva remisser, men så har jag ändå fått vänta i sex månader. Det får inte vara så här i dag. Jag vet fler som har drabbats av hans okunskap, säger patienten.

Viktigt med trygghet

– Det är viktigt att alla patienter känner en trygghet och blir väl omhändertagna. Patienter kan vända sig till patientnämnden och IVO, och vi träffar gärna patienter som inte är nöjda, säger Jonas Thun.

Jonas Thun vill lyfta fram vad ortopedläkaren har tillfört till Familjeläkarna.

– Han har varit en del av en ultraljudsutveckling som är otroligt positiv. Han tittar på leder med ultraljud och kan ge en diagnos samma dag så att operationer kan göras snabbare. Han är en mycket uppskattad och duktig läkare och han har stort stöd från oss.

Saknar bevis

Åsa Wennberg, t.f enhetschef på Socialstyrelsen, vågar inte säga om man faktiskt gör rätt eller fel på Familjeläkarna.

– Det är en svår definitionsfråga. Han är ju legitimerad läkare som specialiserar sig i ortopedi under sin ST-utbildning. Han kallas för ortopedläkare, så det är inte fel på det sättet. Men man får inte skriva att han har specialistkompetens för han har inte fått det beviset än, säger hon.

Om ärendet skulle drivas vidare till åtal tror hon inte att det skulle ha någon framgång mot ortopedläkaren.

Utbildningen som krävs för att bli ortoped:

För att bli ortoped krävs först en läkarexamen som innebär 5,5 års heltidsstudier. Sedan går man vidare med en allmäntjänstgöring (AT) som omfattar minst 18 sammanhållna månader.

Efter AT:n följer en specialiseringstjänstgöring (ST) i ortopedi.

ST:n tar i regel 5 år och innebär huvudtjänstgöring inom ortopedi och sidotjänstgöring inom anestesi, handkirurgi, kärlkirurgi samt gärna neurokirurgi. Även annan sidoutbildning är av värde, till exempel reumatologi, plastikkirurgi, yrkesmedicin, radiologi.

Tidigare mordmisstänkt 20-åring får 160.000 kronor i skadestånd

En 20-åring från Bro som var häktad från 27 februari till 9 juli i fjol, misstänkt för två mord, har av Justitiekanslern beviljats 160.000 kronor i ersättning för lidande. Mannen hade begärt 264.000...tisdag 21/1 14:09

17-åring rånad av stort gäng vid Smultronstället

En större skara personer som beskrivits som "ungdomar" maskerade sig på måndagskvällen innan de rånade en 17-åring på hans jacka, handskar och mobiltelefon vid Smultronstället på Kalmarleden vid...tisdag 21/1 9:22

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt