Manuel Firpo är Södermalms nya kommunpolis. Här är hans visioner för framtiden. Foto: Sacharias Källdén

Han är Södermalms nya kommunpolis

Möt Manuel Firpo – Södermalms nya kommunpolis. Han vill se ett nytänkande Söder med invånare som räknar med polisen.

  • Publicerad 11:26, 31 maj 2019

Det var intresset för politik och samhälle som drev Manuel Firpo till polisyrket. Enligt egen utsago är han en nörd och i bagaget har han en utbildning i samhällsplanering. Men Manuel Firpo ville göra konkret skillnad – han ville vara till hjälp. Idag har han sitt drömjobb.

– Du kan faktiskt rädda liv som polis och det är något speciellt med att få möta och stödja människor i utsatta lägen, säger han.

Manuel Firpo är ny som kommunpolis men knappast ny i kvarteren. Han har varit polis i 10 år varav 8 på Södermalm. Även sin fritid spenderar han helst på Söder.

– Södermalm för mig är en charmig och framåtskridande stadsdel. Generellt sett upplever jag en optimism bland människor här, säger han.

– Och polisstationen är ett litet Södermalm i sig. Det är en familjär och innovativ poliskår som är öppna för att tänka om och tänka nytt, fortsätter han.

Grann-ilska över polisens sena firmafest

Manuel Firpo på sitt kontor. Foto: Sacharias Källdén

Som kommunpolis är en stor del av arbetet brottsförebyggande så övergången från “golvet” till den här operativa rollen innebär att Manuel Firpo måste klura på framtiden.

– Att ha tålamodet att jobba för något som kanske visar resultat om flera år är den största utmaningen som ny i den här rollen. Men det är också otroligt kul. Jag älskar det här med strategiska dokument och att springa mellan möten och planera, säger han.

En dröm han lurar på är att involvera fastighetsägarna i det brottsförebyggande arbetet.

– Det är ju flera stora aktörer här i stadsdelen som också har ekonomin för att åstadkomma vissa förändringar. Det finns exempel på fastighetsägare som byggt en allmän bastu, och de skulle kunna sätta upp belysning kring fastigheterna. På platser där det pågår aktiviteter drabbas man inte av brottslighet på samma sätt, säger han.

Vill ha mer digital närvaro

Manuel Firpo skulle också vilja se mer digital närvaro – han vill att Södermalmspolisen tar tillvara möjligheterna som sociala medier kommer med och gör sig så tillgängliga som möjligt för Södermalmsborna.

– Jag skulle vilja se informationsträffar på nätet så att vi kan hålla tät kontakt med medborgarna. Och jag hade gärna tagit tillbaka de längre öppettiderna i receptionen. Jag vill att folk ska känna att de alltid kan ta kontakt med oss, säger han.

Manuel Firpo bor med sin man i Söderort och på sin numera knappa fritid hinner han inte göra mycket mer än att läsa nyheterna och delge honom sina analyser.

– Mina hobbyanalyser tar en hel del tid. Men det händer faktiskt att jag förutser händelseförlopp i politiken, säger han.

– En häftig grej som kommunpolis är att jag får se inifrån hur engagerade människor är. Stadsdelsförvaltning och ordningsvakter – alla arbetar åt samma håll, fortsätter han.

"Jag älskar det här med strategiska dokument" säger Manuel Firpo och skrattar. Foto: Sacharias Källdén