Supermäklare. "Jag älskar att jobba med människor, tycker det är skittråkigt att sitta bakom datorn. Här kommer man nära livsöden, människors känslor och drömmar. De kan ringa första kvällen i det nya huset och fråga varför elen inte funkar". Foto: Sara Ringström

Han är stans bästa mäklare. Säljknepet? Kärlek till orten

Stockholms bästa mäklare bor i Hallunda. Stefan Aydin, 29, är supermäklaren som hjälpt familjer ur trångboddhet och övertygar folk att satsa på sin ort. – Jag flyttar aldrig härifrån.

  • Publicerad 08:56, 31 aug 2017

– Det här är ett trippel A-läge. Ett riktigt guldläge, säger Stefan Aydin när han kör sin suv upp längs Tomtbergavägen mot Hallunda centrum där han jobbar.

Han har jobbat som mäklare i området i fyra år. Och nyligen blev han utsedd till Stockholms bästa mäklare – mest rekommenderad av köpare på sajten booli.se. Näst mest i hela landet.

– Jag är mig själv och behandlar folk som jag själv vill bli behandlad. Är ärlig och försöker inte sälja en bostad till någon som jag inte tror verkligen vill ha den, säger han.

Botkyrka är hett

Och han säljer på en het marknad. Bostadspriserna i Botkyrka har gått upp med 240 procent på tio år. I Hallunda-Norsborg där en etta kostade en halv miljon 2010 får man nu lägga det tredubbla: 1,5 miljoner kronor.

– Stockholm växer och Botkyrka växer också. Fler vill köpa sin bostad och bankerna har varit generösa, säger han.

De flesta som han säljer bostäder till kommer från norra Botkyrka. Att locka hit folk utifrån går fortfarande trögt. Att Alby, Fittja, Hallunda och Norsborg är på polisens lista med särskilt utsatta områden har inte gjort det lättare.

– Och jag försöker aldrig övertala folk att flytta hit. Men jag brukar försöka övertyga folk här att bo kvar och säger att det faktiskt är en oupptäckt pärla. Du har nära till precis allt, E4:an, handelsplatserna, naturen och så Mälarens största marina i Slagsta, säger han.

Stefan Aydin har bott i området i hela sitt liv. Nu bor han i samma radhusområde där Carola växte upp. Men många andra har flyttat härifrån.

– Det finns ingen variation på bostäder, inga villor. De härifrån som gör karriär och tjänar mycket pengar vill flytta till en villa eller en plats där de får bygga sitt eget drömhus. Det är svårt här.

Han kör in i det nya villaområdet i Slagsta, ovanför marinan. Mitt i byggdamm från grävmaskiner står vitputsade villor i sten, kvadratiska klosshus och enplansvillor i trä – inget hus är det andra likt. Här har folk köpt mark av kommunen och byggt sina drömhus.

– Det behövs mer av det här.

Som mäklare i området träffar han inte bara de som söker sina drömhus: Han ser också bostadsbristen och trångboddheten.

– En gång träffade jag en familj som bodde åtta personer i en tvåa. De sov på varandra. Jag hjälpte dem med bankkontakter som kunde ge dem ett lån och till slut hittade de en femma som de kunde köpa, berättar han.

"Alla vi blev något"

Utanför bilfönstret passerar Borgsskolan.

– Vi var den värsta klassen, stökiga och okoncentrerade. Men alla har blivit något stort. Vi är arkitekter, mäklare och viktiga projektledare. Jag tror att jag ville bevisa att en förortskille kan lyckas, och lyckas på hemmaplan. Och man toppar ju listor nu, säger han och skrattar.

Han har ibland funderat på att ta ett mäklarjobb i stan. Men det skulle inte funka.

– Jag måste sälja något jag älskar. Och jag älskar att bo här i Hallunda, inte inne i stan.

I Carolas fotspår. Stefan Aydin bor i radhusområdet där Carola växte upp. Foto: Sara Ringström

Supermäklaren från Hallunda

Namn: Stefan Aydin

Ålder: 29 år

Bor: i Hallunda

Aktuell som: den mest rekommenderade mäklaren i Stockholm, näst mest rekommenderade i Sverige på booli.se.