Han är Stockholms egen cykelkompositör

Han kallar sig för cykelkompositör och verkstaden är hans scen. Och hans kunder kommer inte bara från Stockholm – ryktet om Thomas Engbergs egendesignade cyklar har spridit sig långt.

  • Publicerad 20:00, 12 mar 2018

Verkstaden och butiken på Ellen Keys gata i Fruängen är fullpackad med däck, sadlar, lyktor, registreringsskyltar och andra reservdelar. En stor del av lokalen tas upp av cyklarna som han byggt under vintersäsongen – racer-, cruising-, retro- eller helt "vanliga" cyklar.

Från senhöst till tidig vår står han i verkstaden och bygger nytt av gamla cyklar och delar han får från bostadsrättsföreningar eller köper på nätet. Den här säsongen har det blivit 60 stycken. Under vår och sommar är det sedan reparationer som gäller, mest för brödfödans skull. Det är i skapandet Thomas Engberg har sin passion.

– Jag kallar mig för cykelkonstnär eller cykelkompositör!

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han har haft sin butik och reparationsverkstad på två olika adresser i Fruängen i drygt tio år nu, men att han började bygga och reparera är en slump.

– Jag jobbade som skådespelare tidigare men var med om en arbetsplatsolycka på ett extrajobb jag hade. Jag ramlade sex meter och krossade fötterna. Jag har alltid varit intresserad av cyklar och sparat gamla cyklar så som en egen rehabilitering började jag att bygga ihop cyklar och sälja på Blocket.

Det gick bra och han fortsatte. Nu kommer kunderna inte bara från Stockholm, utan en del reser långt för att göra ett besök i Fruängen.

Thomas Engberg har lätt för att bli tjenis med folk och det småpratas mycket i hans verkstad. Själv tror han att det kort och gott till stor del beror på att han sticker ut bland andra cykelhandlare.

– Många cykelhandlare är ganska vresiga, men jag gillar att prata med folk. Fast prutare gör sig inte besvär här. Jag lägger ned mycket själ i varje cykel. I början hade jag svårt att skiljas från mina bebisar men nu tycker jag att det är kul att se dem på stan.

Han känner igen både kunder och cyklar så till den grad att han märker om en cykel inte lämnas in av rätt person. Han har faktiskt gjort så att några kunder som blivit av med sin cykel fått tillbaka den igen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Thomas Engberg säger att alla möjliga typer av människor kommer till honom och ger ett exempel.

– En kille från Dalarna kom in. Han hade toppluva, inte så där perfekt neddragen utan den stod rakt upp. Han såg ut att jobba på kontor och ha en modelljärnväg hemma. Han fick syn på en ny 30-talsracerimitation och han blev nog ensam i Falun om att ha en sån cykel. Han körde Porsche också – ytterligare att tecken på att det inte går att veta någonting om folk på hur de ser ut.

Hur mycket av ditt liv är cykling?

– Det har blivit jättemycket, säger Thomas Engberg och skrattar.

Men han drömmer i alla fall inte om cyklar på nätterna, då är det istället skådespeleri och taxikörning, de tidigare yrkena, som snurrar runt i huvudet.

– Jag gillar ju att snacka med folk, det fick man göra som taxichaufför och det gör jag mycket nu med. Det här är min scen och jag gillar när folk tittar på när jag jobbar med cyklarna.

Cykelkonstnär. Thomas Engberg har haft sin verkstad och butik Customcyklar Thomas Recykling i Fruängen i drygt tio år. Foto: Maja Brand

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48