Han återskapar 50-talet i Söderort

Marilyn, Elvis, Märklintåg, barbie­dockor, telefoner och mängder med andra 50- och 60-talsprylar. Hemma hos samlaren Lasse Söderström i Älvsjö har tiden stått stilla.

  • Publicerad 19:00, 19 maj 2019

Utanför garageporten vajar en amerikansk flagga. På uppfarten står en röd Ford Mustang, en cab från 1966, Lasse Söderströms drömbil.

– Folk brukar säga “stilig bil”. Vet du vad jag brukar svara? ”Det är en stilig kille som kör den också”, säger han nöjd.

Tjugofem år i rad har han och frun Inga Söderström tagit caben till Rättvik till Chassi Carl veke för att träffa andra nostalgiker. Annars rullar den mest vid bröllop och examensfiranden, när par och studenter hyr ca ben med Lasse som chaufför.

Nere i sin källare, där stora delar av hans 50- och 60-tals samling finns, har han ett gäng modellbilar. En av dem, en röd Mustang, vill Lasse begravas med.

– Ja, en sån ska jag ha med mig när jag dör, säger han och dammar av modellbilen med fingret.

Drömbilen. Lasse Söderström köpte en handbok till en Ford Mustang redan som 15-åring. ”Jag tänkte att det blir nog en sån en dag. Och det blev det”. Foto: Sacharias Källdén

Brett spektrum av grejer

Förutom klassiska bilar rymmer källaren och Lasses kontor på övervåningen, mängder med saker från 1900-talets mitt;​ filmaffischer, serietidningar, böcker, barbiedockor, telefoner och pappfigurer av den tidens kändisar, avbildade i naturlig storlek. Elvis och Marilyn Monroe är ikonerna.

– Det började med att jag brukade gå på en loppis vid Liljeholmen där jag jobbade, Frälsis hade en barack där, och så köpte jag en bok om Marin och sen blev det mer och mer. Det är väl en 20 år sen ungefär, säger Lasse.

Fixar med modelljärnvägen

Idag är en av källarens soffor fylld till bredden med böcker om den platinablonda filmstjärnan. Men det är sällan Lasse sätter sig och bläddrar i dem. Är han i källaren är det oftast för att fixa med sin modelljärnväg.

– Och så brukar vi sitta här när kompisar kommer på besök. Det har varit en del vilda fester här, usch ja, säger Lasse.

Lite av mycket har det blivit, konstaterar han, när han går runt bland sina prylar. Överenskommelsen var, enligt Inga, att grejerna skulle vara i källaren. Det har gått sådär för Lasse att hålla sig till det. Nu är det vardagsrummet som ska vara den fredade zonen.

Inga verkar ändå ta samlandet med ro.

– Han får hålla på. Det är kul att han har ett intresse, säger hon.

Fortfarande kommer Lasse hem med kassar med nya saker. Just nu är det mest Tarzantidningar.

– Jag försöker att bli av med lite grejer också men storsamlarna har allt och köper inget. Och ungdomarna vill inte ha en Elvis-affisch för tre, fyra tusen. Min son har sagt ”när du dör kastar jag all skit du har i källaren”. Men då är ju inte jag här längre, säger Lasse.

Samlarlya. Hunden Nira och Lasse hänger i källaren. Här finns stora delar av hans samling och hans modelljärnväg. Foto: Sacharias Källdén

En favorit. Den här dockan som föreställer Marilyn Monroe som spelar "Happy birthday Mr President" är ett av föremålen som Lasse är mest stolt över. Foto: Sacharias Källdén

Hemma hos en nostalgiker

Lasse Söderström är född 1945 och växte upp på Lilla Essingen.

I 40 år har han bott i en villa i Älvsjö.

Han delar livet med frun Inga Södertström. När de gifte sig åkte de till Graceland på bröllopsresa. ”Det hade alltid varit min dröm att åka och hälsa på Elvis” säger Lasse.

Lasse är mest stolt över två saker i sin 50- och 60-tals samling; en bok om Marilyn Monroe, en förstaupplaga från 1956, och en Marilyn-docka som spelar ”Happy birthday Mr. President”.

Visa merVisa mindre