Nicklas Welin öppnar Lisas Grabb inom kort. Foto: Rósanna Róbertsdóttir

Han återskapar klassiskt stammiskafé på Söder

När Lisas Café fick klappa igen stod Nicklas Welin, som i 12 år drivit kaféet tillsammans med sin mamma, barfota med mattan undandragen. Lika vilsna var kanske dem som gästat kaféet i 20 år. Men ett stenkast bort, på Blekingegatan 36, öppnar snart Lisas Grabb.

  • Publicerad 11:27, 12 jul 2019

Under sina 28 år på Skånegatan blev Lisas Café lite av en institution på Söder. När fiket på grund av en renovering tvingades stänga tidigare i år blev Nicklas Welin desperat.

– Jag har levt utanför systemet hela livet och gjort något jag älskar. Jag förstod inte vad jag skulle göra. Och alla stamgäster då, jag ville kunna peka, gå dit över gatan! Men inget fanns ledigt.

Hyllat kafé stänger – kvarteret sjunker

Idag går Nicklas Welin på moln. Besökare behöver bara snedda över Götgatan från tidigare Lisas Café för att hitta Lisas Grabb. De gamla möblerna från bageriet står staplade i lokalen på Blekingegatan, och halva familjen Welin är här och jobbar.

– Det ska kännas som hemma, så vi har tagit allt vi kunde rädda från Lisas. Det blir samma smörgåsar, bullar, hallongrottor och jitterbugg. Och bryggkaffe såklart, säger Nicklas Welin.

I alla tider har Lisas Café befolkats av stamgäster som hängivet engagerat sig i kaféet.

– Det var som en begravning när vi stängde. Olle har varit här varje morgon i 27 år, kommer han inte så ringer man, säger Nicklas Welin.

– Kanske 70 procent av våra morgonstammisar är i någon sorts byggarbete, och de kommer och hjälper till. Och en grafisk designer gjorde loggor i utbyte mot omelett.

Lisa själv har åkt till Spanien, ruskigt redo att känna vinden i håret. Men Nicklas Welin vill bevara vad de skapat tillsammans på Skånegatan, det familjära och det otrendiga.

– Det här fiket är osvenskt: kommer du hit får du inte vara i fred. Jag pratar med dig. Om mamma tänker nåt säger hon det. Jag är lite mer tillmötesgående, men det är ändå Lisas.