Han bjuder in till kollektivt isvaksbad

Är fem minus i luften för kallt för ett bad? Inte för Omid Azad som vinterbadat vid Liljeholmskajen sedan 2011. Nästa helg bjuder han in till kollektivt isviksbad för att "det alltid är roligare att dela upplevelser med andra".

  • Publicerad 09:30, 4 mar 2018

Solen skiner över Liljeholmskajen och snön bländar nästan. Temperaturen ligger runt – 5 grader och Omid Azad kommer gående tillsammans med barnen Damon, Arian och en kasse med ispik, liggunderlag, yxa – och badbyxor.

– På sommaren får man inte plats, då ligger folk som sardiner här men nu behöver man inte trängas, säger Omid Azad och knallar ut på bryggan.

Han har vinterbadat sedan han flyttade hit för sju år sedan.

– Det är skönt, man blir uppdaterad på något vis och får ny energi. Det är uppfriskande. Jag har ingen vetenskaplig studie som styrker det men jag tror faktiskt att man blir friskare av att vinterbada också.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han tar fram ispiken, en sån som används för att hacka upp hål i isen och mäta tjockleken innan skridskoåkning. Han hackar ett tag innan yxan åker fram. Ett rektangulärt hål börjar huggas ut.

Ungefär en gång i veckan brukar Omid Azad vinterbada. Han berättar att han just nu lobbar för en bastu i föreningen och att ett medborgarförslag till stadsdelen kommit in gällande samma sak. Men i nuläget badar han utan en bastu att springa in i efteråt. En varm dusch i lägenheten en minut bort får vara substitut så länge.

Trots det vill han understryka att det inte är någon machogrej och att det absolut inte behövs någon proffsutrustning. Han tror att det är något alla kan uppskatta.

– Förutom om man har hjärtproblem eller liknande såklart. Men det går inte att förutspå vem som kommer att fastna för det. Jag tycker att alla kan testa!

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Barnen Damon och Arian hjälper till att hålla liggunderlaget på plats i blåsten och Omid Azad byter raskt om till badbyxor. Lugn som en filbunke går han ned i den lilla vaken.

– Man ska andas lugnt och inte hyperventilera. Vissa som badar för första gången kör bomben och blöter ned huvudet direkt. Det är dumt eftersom man inte kan vara kvar lika länge i vattnet då och njuta.

När en minut gått doppar han huvudet och går upp igen och börjar klä på sig.

Nästa söndag bjuder Omid Azad in till kollektivt isvaksbad i Liljeholmskajen. Samling mitt emot det svarta huset klockan 11.

– Jag tycker att man ska komma eftersom det alltid är roligare att dela upplevelser med andra.

Omid Azad som bor vid Liljeholmskajen. Han har vinterbadat här sedan 2011 och nästa helg bjuder han in till kollektivt isviksbad för att "det alltid är roligare att dela upplevelser med andra". Foto: Maja Brand

Omid Azads vinterbadstips

Ha på dig kläder som är lätta att få av/på igen.

Kläderna ska vara varma!

Ta med ett liggunderlag att stå på när du byter om. Fötterna blir kalla snabbast.

Glöm inte något varmt att dricka efteråt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Högdalen förtätas med 100 nya hyresrätter

Nyheter Planerar att bygga på tre olika platser Byggherren Ikano siktar på att bygga 100 nya hyresrätter samt en förskola i Högdalen. Och det tycker tjänstemännen på exploateringskontoret att de ska få göra.fredag 21/9 7:00

De kämpar för en musikskola i Fagersjö

Nyheter Eldsjälar utan lokal – undervisade traktens barn hemma hos sig själva "Vi behöver inte Fagersjö utan vi gör det för barnen." Det säger paret Börjesson som startat en musikskola i den isolerade förorten. Men nu tycker de att stelbenta byråkrater sätter i käppar i...torsdag 20/9 16:00