Nicholas Nikander (L) tar över som kommunalråd för samhällsbyggnadsfrågor i Huddinge. Foto: Magnus Fröderberg

Han blir Huddinges nya kommunalråd

När Malin Danielsson (L) går över till riksdagen blir Nicholas Nikander (L) ansvarigt kommunalråd för samhällsbyggnadsfrågor i Huddinge. Han är 25 år med 12 års politisk erfarenhet.

  • Publicerad 08:00, 25 feb 2020

– När mina klasskompisar lanade sysslade jag med politik. Jag har alltid haft mycket åsikter, skrattar Nicholas Nikander.

Han är bara 25 år gammal men har hunnit vara politiskt aktiv i 12 år. Fram till idag har han varit kommunfullmäktiges ordförande i Nynäshamn och politisk sekreterare för Liberalerna i Huddinge.

– Om man tycker att det offentliga ska leverera har man ett ansvar att bidra till att det fungerar. Så har jag alltid känt, så då får jag dra mitt strå till stacken.

Nicholas Nikander vill se en sömlös övergång när han tillträder den 1 april. Det första han ska göra är att sätta sig med alla dokument och skaffa en ordentlig överblick. Sedan börjar det roliga.

– Sedan vill jag träffa villaägareföreningar, Huddingebor, alla som har intresse av att det byggs och att processerna fungerar. Min drivkraft har alltid varit att få träffa mycket människor.

En tjänst blir två

Eftersom Malin Danielsson fick erbjudandet att gå över till riksdagen har processen med ersättare gått undan. Hennes post delades in i två ledande poster för Liberalerna i Huddinge. Bo Källström, som sedan tidigare är ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, nominerades till gruppledare och ansvarig för övergripande frågor. Nicholas nominerades till kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnad.

– Det var helt omöjligt att tacka nej. Det händer väldigt mycket i Huddinge. Det finns ett stort tryck i samhällsbyggnadsfrågorna, och samhällsbyggnadsavdelningen har växt rejält de senaste åren.

Bostäder och arbetsplatser ligger Nicholas närmast hjärtat.

– Oavsett vilket skede i livet man är i ska man kunna bo i Huddinge, så jag vill att det ska finnas allt från små hyresettor till villor i kommunen, och jag vet att det finns potential att få till fler arbetsplatser.

Vad är det första du vill ändra på när du tillträder?

– Det finns inget jag känner spontant att det inte fungerat. Men jag ska känna på det när jag möter folk.