Nyvald. Fredrik Olsson (MP) tar över posten som kommunalråd och ordförande i Tekniska nämnden. Foto: Johannes Liljeson

Han blir ny ledare för MP i Botkyrka

Fredrik Olsson, idag politisk sekreterare för Miljöpartiet i Botkyrka, blir nytt kommunalråd efter Dan Gahnström (MP), som går till ett nytt jobb i regeringskansliet.

  • Publicerad 11:44, 7 apr 2016

– Det är ett bra val. Han är duktig allmänpolitiskt, han är väldigt resultatinriktad och förstår hur man driver saker så att de blir verklighet, säger Dan Gahström.

Valet, som skedde vid ett medlemsmöte på onsdagkvällen, har väckt vissa frågor med tanke på att Fredrik Olsson tidigare inte har bott i Botkyrka. Tidigare var han skriven i Danderyd och hans senaste adress är Fredhäll.

Sedan han blev aktuell som kandidat i början av mars hyr Fredrik Olsson ett gästrum intill garaget hos Dan Gahnström i Tullinge och han letar nu efter bostad i kommunen.

– Det har gått väldigt snabbt, det är ovanligt att ett kommunalråd hoppar av mitt under en mandatperiod. Det handlar om att ta över ansvaret för Tekniska nämnden och det är frågor jag kan eftersom jag jobbat så nära Dan, säger Fredrik Olsson.

– Det är inte ovanligt att man flyttar när man får ett nytt jobb. Och Fredrik har jobbat mer för MP i Botkyrka än någon annan de senaste åren, kommenterar Dan Gahnström.

Miljöpartiet har på senare tid haft en stark tillväxt av medlemmar i de norra kommundelarna. Men ingen av de lokalt förankrade partirepresentanterna ställde upp i valet. Dan Gahnström säger att Deniz Bulduk var den som fick frågan först.

– Jag fick också frågan från många medlemmar vilket är hedrande. Men jag hade planerat mitt liv efter andra saker just nu. Norra Botkyrka är ändå väldigt starkt representerat i kommunpolitiken, man behöver inte bli kommunalråd för att kunna påverka, säger Deniz Bulduk.

Han förklarar att han helt och hållet står bakom valet av Fredrik Olsson.

– Frågan om representation är relevant, men jag tror att vi har landat rätt i det här läget. Det finns absolut ingen motsättning. Och vi har goda chanser att få ett kommunalråd från de norra delarna nästa gång, säger Deniz Bulduk.

Fredrik Olsson kommenterar sitt nya uppdrag:

– Det är väldigt spännande, första gången som det är jag själv och inte någon annan som ska svara på frågorna. Det är ett så stort uppdrag som man kan få i politiken. Vi har kommit väldigt långt i klimatarbetet och kommer att behöva jobba mycket med hur man bygger ett samhälle som klarar av att ta emot fler människor. Det finns inget viktigare jobb, säger han.