Ska chefa. Stefan Hagdahl blir ny chef för Stockholm konst. Foto: Edit Hagdahl

Han blir Stockholms nya konstchef

I dag ansvarar han för ombyggnader i riksdagen men från och med september tar han över rollen som chef för Stockholm konst.

  • Publicerad 06:54, 14 jun 2018

Stefan Hagdahl har bland annat ett förflutet på fastighetskontoret och har jobbat på SL med konsten i tunnelbanan. Nu ansvarar han för ombyggnader i riksdagen men den 1 september tar han över som chef för Stockholm konst.

– Det ska bli jättespännande men också svårt. Det är ju Stockholms offentliga rum och de måste hanteras så att det blir bra, säger Stefan Hagdahl.

Vad har du för mål?

– Det är lite tidigt att säga men jag gillar platsspecifik konst som tar tag i själva stadsrummet och "gör mer av det". Jag vill ha mer offentlig konst som gör folk förundrade och får dem att tänka i nya banor, säger Stefan Hagdahl.

Ett uppmärksammat verk är vattenfontänen på Storängstorget i Norra Djurgårdsstaden. Det har väckt irritation hos boende som störs av barn som leker i den. Vad tänker du om det?

– All konst är inte slätstruken och den måste få väcka känslor. Det är viktigt att ha förståelse för båda sidor och kunna ha en debatt.

Då sätts omstridda fontänen igång

Efter månadsskiftet augusti/september blir Stockholm konst en enhet under Liljevalchs. Det innebär i praktiken att nuvarande konstchefen Mårten Castenfors, som även styr över Liljevalchs, fortsätter att ha sista ordet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Stefan Hagdahl är en synnerligen solid kille och jag är helt osentimental så han kommer att få ratta fögderiet. Det kommer han att klara galant, säger Mårten Castenfors.

Mårten Castenfors. Foto: Sacharias Källdén