Nytt socialborgarråd. Skärholmspolitikern Jan Jönsson (L) blir Stockholms nya socialborgarråd. Foto: Claudio Britos

Han blir Stockholms nya socialborgarråd

Snabbare insatser från socialtjänst och polis och hårdare granskning av nationalismen. Det utlovar Stockholm stads nya socialborgarråd Jan Jönsson (L), som nu lämnar livet som rektor och fritidspolitiker bakom sig.

  • Publicerad 17:24, 15 okt 2018

Vardagen kommer se rätt så annorlunda ut för Bredängsbon Jan Jönsson de kommande fyra åren. Från att ha varit fritidspolitiker i Skärholmen och rektor på Karsby international school i Botkyrka träder han nu in i rollen som socialborgarråd i Stockholms stad.

– Det känns både upp och ner. Dagen började med att elever och personal kom i på mitt kontor – de tyckte det var fantastiskt men var samtidigt väldigt ledsna. Och det är ju en väldigt stor del av mitt liv som jag nu lämnar, säger han och fortsätter:

– Men jag hoppas att jag ska kunna jobba med samma frågor som har jobbat med på Karsby – våldsförebyggande och att skapa bättre förutsättningar för barn och unga – fast på en helt annan nivå. Skulle jag summera mina känslor idag skulle det bli: Wow! What? och hahaha!

Här är Stockholms nya borgarråd

Jan Jönsson är uppvuxen i Sätra och bor idag i Bredäng. Han har varit engagerad i Skärholmspolitiken länge. Åren 2006 till 2014 som ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd. När de rödgröna tog över som oppositionsledare och vice ordförande i nämnden.

– Jag tror jag kommer ta med mig många saker härifrån. Tiden i Skärholmen har gjort mig väl insatt i hur socialtjänsten fungerar i praktiken. Från Botkyrka tar jag med mig hela det våldsförebyggande arbetet, vars kärna är samverkan mellan skola, socialtjänst och polis.

– Jag tar också med mig den känslan många har här – att politiker bara pratar om och inte med förortsbor. Min avsikt är att vara en av dem som pratar med folk.

Bättre samarbete mellan socialtjänst och polis

Under tiden som ordförande var Jan Jönsson med och införde 48-timmarsregeln i Skärholmen: minderåriga som begått ett brott kallades inom 48 timmar till ett möte med uniformerad polis och socialsekreterare.

– Det återstår att se vilka frågor vi ska prioritera nu, men snabbheten i kontakten med polis och socialtjänst är viktig och jag skulle gärna se att modellen vi hade i Skärholmen spreds över hela staden, säger Jan Jönsson.

Han vill att skolan ska få en större roll i att skydda barn och unga och vill öka samverkan mellan polis, socialtjänst, skola och fritidsverksamhet i Stockholm.

– Det ska inte bara fungera som ett forum för informationsutbyte utan också kunna resultera i operativa beslut som gör konkret skillnad, säger han.

Vill sätta nationalism under lupp

Utöver sitt ansvar som socialborgarråd vill Jan Jönsson också "sätta den nationalistiska agendan under lupp".

– Nationalism och högerextremism är det som mest hotar vårt öppna och toleranta samhälle idag. Tidigare har vi mest suckat åt Sverigedemokraternas förslag, eftersom de oftast varit så förvirrade. Men nu när de växer måste vi bli bättre på att aktivt bemöta dem, seriöst granska deras förslag och visa på vad de egentligen strävar efter, säger han.

Fortsätter på MP-spår

Under Jan Jönssons tid som ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd hade socialtjänsten i Skärholmen problem med hög personalomsättning och utredningar som lades på hög. Idag är han självkritisk.

– Jag minns att vi mot slutet av mandatperioden tog fram en handlingsplan efter att ha blivit uppmärksammade av facken. Men vi borde definitivt ha gjort mer. Där får jag säga att Miljöpartiet har varit duktiga de senaste fyra åren, mycket tyder på att den handlingsplan de tog fram lyckades vända trenden. Det är svårt att säga något idag om hur vi ska jobba med frågan, men jag tycker redan nu att MP:s handlingsplan ska fullföljas.

Larm: ”Uppenbar risk att barn far illa”

Sista frågan: som rektor – känns det inte lite surt att du inte blir skolborgarråd?

– Haha nej, det gör det faktiskt inte. Dels så kommer vi att jobba väldigt tätt ihop med skolroteln och jag tror att mina erfarenheter och kunskaper från skolan kan vara viktiga perspektiv att få in i socialpolitiken – ska man skydda barn och ungdomar från framtida problem handlar oerhört mycket om hur det fungerar i skolan. Så jag ser enbart fördelar i det här.

Creddar varandra. Trots ideologiska skillnader har grattishälsningar till Jan Jönsson kommit från både tidigare nämndordföranden Lorena Delgado (V), till vänster på bilden, och Salar Rashid (S). Även om den senare tillade: "Nu ska jag lägga extra mycket motioner till din rotel". Foto: Claudio Britos

Jan Jönsson

Namn: Jan Jönsson

Ålder: 40 år.

Uppväxt i: Sätra.

Bor i: Hyresrätt i Bredäng.

Jobbar som: Fram till idag rektor i Botkyrka.

Tidigare poster: Ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd 2006-2014, ledamot i kommunfullmäktige, ledamot i utbildningsnämnden.

Politisk förebild: Bengt Westerberg.

Identifierar sig som tv-karaktären: Mr. Bean.

De blir borgarråd i Stockholm

Moderaterna

Finansborgarråd – Anna König Jerlmyr.

Stadsbyggnadsborgarråd – Joakim Larsson.

Bostads- och fastighetsborgarråd – Dennis Wedin.

Miljöpartiet

Trafikborgarråd – Daniel Helldén.

Miljö- och klimatborgarråd – Katarina Luhr.

Liberalerna

Skolborgarråd – Lotta Edholm.

Socialborgarråd – Jan Jönsson.

Centerpartiet

Arbetsmarknads- och integrationsborgarråd – Karin Ernlund.

Kultur- och stadsmiljöborgarråd – Jonas Naddebo.

Kristdemokraterna

Äldre- och trygghetsborgarråd – Erik Slottner.