Avbilden. Riddarholmskyrkan i pepperkaksformat visas upp på James Glucksmans hotell i Nya Zeeland under julen. Foto: Pen-y-bryn Lodge

Han byggde Riddarholmskyrkan i pepparkaka – på Nya Zeeland

Med deg och glasyr har ett hotell avbildat landmärken från hela världen. Nu hyllas Riddarholmskrykan som blivit pepparkakshus – på Nya Zeeland.

  • Publicerad 11:08, 10 dec 2017

I många år har James Glucksman, som äger hotellet Pen-y-bryn Lodge på Nya Zeeland, haft som tradition att baka mycket ambitiösa pepparkakshus.

Ändå sedan 1997 har han i juletider avbildat landmärken från platser han besökt. Parlamentet i Budapest, palatset i Bangkok och Notre dame i Paris är några av hans tidigare verk.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I år har turen kommit till Riddarholmskyrkan som hyllas av den ambitiösa pepparkakshusbyggaren. Det var när han i somras besökte Stockholm som jul- och bakdrömmarna väcktes till liv på nytt.

Vasaskeppet annan kandidat

– När vi var i Stockholm övervägde vi att göra en pepparkasversion av Vasa men när vi kom hem och började gå igenom de tusentals foton vi hade tagit av kyrkor och slott som vi sett i norra Europa så var det Riddarholmskyrkan som verkligen utmärkte sig, säger James Glucksman.

Han var också lockad av utmaningen att återskapa kyrkans många torn. Kyrkans historia, som en av Stockholms äldsta byggnader och det faktum att kungligheter begravts här, talade också till dess fördel.

Hamnar inte i magen

Nu visas Riddarholmskyrkan i pepperkaksformat upp på hotellet under julen. Men något frosseri vid julgransplundringen väntar inte.

– Vi äter aldrig upp husen eftersom de är hårt gräddade för att de inte ska kollapsa under tiden de visas upp och för att de brukar samlar på sig damm, säger James Glucksman.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.