Han byter kommunhus efter elva år

Daniel Lindqvist har varit Ekerös biträdande kommundirektör i elva år. Nu drar han till Knivsta i stället – som kommunens högsta chef.

  • Publicerad 01:15, 26 okt 2019

Om man tror på något får man köra på det.

Omsättningen i Ekerös kommunledning har varit hög på sistone. Såväl kommundirektören som näringslivschefen och kommunikationschefen är nya på sina jobb.

Och förändringarna fortsätter. Vid årsskiftet lämnar även biträdande kommundirektören Daniel Lindqvist huset för att bli kommundirektör i Knivsta.

– Jag har varit här i elva år, då blir det naturligt att man funderar på att göra något annat i livet. Då dök det här jobbet upp. Jag blev tillfrågad om att ingå i rekryteringsprocessen och blev sedan även erbjuden jobbet, säger han.

Chefsjobbet i Knivsta blev ett naturligt nästa steg, berättar Daniel Lindqvist.

– Det är en spännande kommun med stark tillväxt och framtidstro, precis som Ekerö. Befolkningen är något mindre än Ekerös, men tillväxttakten är snabbare. Arlandaregionen är väldigt expansiv, det händer mycket där. Så det känns jätteroligt och väldigt spännande.

Hur känns det att sluta på Ekerö?

– Elva år är en stor del av mitt vuxna liv, så det är så klart delade känslor. Men jag känner att jag har fått vara med om väldigt mycket och jag har bidragit med det jag kan här, så det blir naturligt att göra något annat.

Finns det något särskilt du minns extra starkt från de här åren?

– När vi öppnade ankomstboendet för ensamkommande i Stenhamra blev en väldigt speciell period. Med facit i hand kan vi konstatera att det gick väldigt bra, men det väckte väldigt mycket känslor och åsikter som vi tvingades hantera, samtidigt som det var stressigt att lösa utmaningen och avtalet med Stockholms stad.

Så fort boendet hade öppnat avtog mejlflödet snabbt. I efterhand blev det en viktig erfarenhet, berättar Daniel Lindqvist

– Folk såg att det faktiskt fungerade, så en lärdom är väl att man får ha is i magen. Om man tror på något får man köra på det.

– Den här utmaningen löste vi dessutom tillsammans, kommunen och medborgarna. Kraften i den samverkan är jag övertygad om att Ekerö – och Knivsta – behöver använda sig ännu mer av framöver för att klara av samhällsutmaningarna.

Har du någon relation till Knivsta?

– Nej, inte mer än att jag bor norr om stan och ursprungligen är från Gävle, så jag har passerat Knivsta många gånger. Men relationen skapar jag mig nu, säger Daniel Lindqvist.

Ankomstboendet i Stenhamra

I oktober 2015 meddelade Ekerö kommun att den tidigare förskolan i Stenhamra skulle användas som ankomstboende för ensamkommande åt Stockholms stad.

Beslutet möttes av hård kritik från närboende. Tjänstemän på kommunen dödshotades och lokalerna vaktades dygnet runt.

Den 4 november kom ett 50-tal ungdomar till ankomstboendet, men kritiken ebbade snabbt ut.

Några månader senare behövde Stockholm inte längre hjälp, men Ekerö kommun valde att fortsätta använda lokalerna som HVB-hem.

I vintras avvecklades verksamheten.

Uppdraget: Patrullera våra gator och torg

Nyheter Vi tog rygg på Vällingbypolisens nya tillskott I slutet av förra året gick polisen ut med att 150 nya aspiranter skulle anställas i Stockholm. Av dem började sex stycken i Vällingby. Så vad är det som får en att vilja ge sig ut på våra gator som...fredag 24/1 16:32

Experten om välfärdsmiljarderna: "Ingen långsiktig lösning"

Nyheter LISTA: Så mycket kan din kommun få I dagarna blev det känt att Sveriges kommuner och regioner kan få ett tillskott till välfärden. Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, förklarar vad tillskottet betyder för...fredag 24/1 11:46

Därför ändras sop-taxan för Ekerös villaägare

Nyheter Nya avgifter väcker frågor De nya priserna för sophantering har upprört en del villabor i Ekerö. För dyrt tycker vissa. Feltänkt, tycker andra.torsdag 23/1 16:10