Förväntansfull. Kristian "Kicke" Eklund har har spanat på sin nya lokal i nästan 20 år. Foto: Mikael Andersson

Han driver Bolinders nya krog

Kristian "Kicke" Eklund håller sitt Kallhäll kärt. Här har han bott i nästan 40 år. Nu får han äntligen öppna sin drömkrog i en lokal han spanat på i nästan två decennier.

  • Publicerad 16:34, 5 mar 2020

Det känns som att det var meningen.

Kristian Eklund öppnade sin första restaurang, ett mindre lunchställe, i Sundbyberg 2003. Sedan har det rullat på med restaurang- och cateringverksamhet och 2016 tog han över en lunchrestaurang i Solnahallen. Men under alla dessa år har en annan lokal funnits i hans blickfång. Nämligen Bolinders rekreationslokal, som Wallins spis tidigare huserat i.

– Det går långt tillbaka. Det här har varit en drömlokal för mig i 15-20 år. Jag bor och är uppväxt i Kallhäll, så det har alltid funnits där i tankarna, berättar Kicke, som han kallats sedan barnsben.

Stod i valet och kvalet

I höstas utannonserades lokalen, helt plötsligt. Och det sammanföll otroligt nog med att hans kontrakt med Solnahallen höll på att löpa ut.

– Jag stod i valet och kvalet om jag skulle förlänga kontraktet, eller inte. Då dök det här upp. Det känns som att det var meningen.

Sedan dess har allt gått väldigt snabbt. Kontraktet skrevs på den första januari och mindre än två månader senare, den 25 februari, smygöppnade restaurangen med att börja servera luncher.

Kock. Kristian har rekryterat sin lillebror Jonathan till köket. Foto: Mikael Andersson

Möblerat. Kicke har köpt de anrika röda stolarna från Grand Hôtel i Stockholm. Foto: Mikael Andersson

Grand Hôtels gamla stolar

En dag senare blev namnet på den nya krogen klart – Bolinder strands krog. Baren är nyrenoverad med industrikänsla och Grand Hôtels nästan 80 år gamla restaurangstolar fyller ut den stora lokalen.

– Det var en kul grej. Det är många kändisar som suttit på de här stolarna genom åren, men det är otroligt hur bra de har tagit hand om dem, skojar Kicke om stolvalet.

I grunden är Kicke kock och på menyn kommer fokuset vara på husmanskost med kvalitativa råvaror, lagad från grunden. Till köket har han dock rekryterat sin 29-årige lillebror Jonathan Eriksson, som även han är kock, med lång meritlista.

– Vi har jobbat ihop tidigare när han körde catering. Det känns kul. Det känns som att det behövs lite sjyst lunchkäk i Kallhäll, säger Jonathan.

Tanken är att krogen ska börja vara öppen under kvällstid om två-tre veckor, men redan nu kan after work-sugna gäster ta sig till Bolinder strands krog på fredagar.

Nydöpt. Så sent som förra veckan fick restaurangen sitt namn Bolinder strands krog. Foto: Mikael Andersson

Det här är "Kicke"

Heter: Kristian Eklund, men kallas "Kicke" sedan barnsben. Smeknamnet har även fått döpa hans tidigare restaurangverksamheter.

Ålder: 46 år.

Bor: I Bolinderbyn.

Gör: Driver nyöppnade Bolinder strands krog.

Visa merVisa mindre