Han får årets kulturstipendium

Graffitikonstnär och musiker. Nu prisas Enköpingsbon Finn Öhlund med Enköpings kommuns Kulturstipendium 2017.

  • Publicerad 08:44, 15 feb 2018

Nu är det klart vem som blir 2017 års kulturstipendiat.

Stipendiet går till Enköpingskonstnären Finn Öhlund, som använder sig av flera konstnärliga uttryck. Däribland graffiti, installationer och målningar. Finn har även hållit i flera workshops i Enköping och Bålsta inom graffiti.

– Det känns jättekul. Det passar bra för mig nu, vi ska ha barn om ett par månader och jag har mest haft ströjobb den senaste tiden, så det här innebär att jag kan vara hemma lite mer och samtidigt arbeta med min konst, säger Finn Öhlund.

Öhlund är uppvuxen i Djurby mellan Skolsta och Örsundsbro. Förutom graffiti och teckningar gör han även elektronisk musik och ekologisk graffiti.

– Ekologisk graffiti är något som jag än så länge inte hunnit experimentera med så mycket. Men tanken är att jag ska göra det. Det handlar till exempel om att göra sin egen färg, eller hitta pigmentsorter som är mindre giftiga. Eventuellt blir konsten bättre då, lite som med matlagning, att med bra råvaror blir maten godare. Jag tänker mig detsamma med konsten, säger Finn Öhlund.

Nu tilldelas han stipendiet på 30 000 kronor.

Det delas även ut två stipendier på 5.000 kronor till två ungdomar som utmärkt sig under året.

Det är Jonna Linnér och Alexandra Rojas Nordqvist som tilldelas 2017 års Kulturstipendium för barn och unga.

Juryns motiveringar lyder:

Alexandra Rojas Nordqvist har trots sin unga ålder ägnat många år åt dansen. Hon provar olika dansstilar och vill vidareutveckla sig både på hemmaplan och utomlands.

Jonna Linnér är mångsidig i sitt kulturutövande och uttrycker sig genom både dans, litteratur, film, sång och teater. Hon har tydliga mål uppsatta för sitt eget skapande både vad gäller film och litteratur.

Ställer ut sin konst i Konstfönster Joar

Sedan i torsdags går det att skåda en installation av Finn Öhlund på Konstfönster Joar. Konstverket har döpts ”Finn fem fel”.

– Tanken är att hela fönstret ska betraktas som en tavla. Sen är min förhoppning att flera vill vara med och hitta saker man tycker är fel i konstverket. Finn-urliga motiveringar kommer kanske att belönas med ett pris, säger konstnären Finn Öhlund själv om installationen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Smet från hotellnota

Nyheter En man i 40-årsåldern bodde på hotell i Enköping i sex dagar, från lördag till torsdag – sedan smet han. Mannen, som inte är Enköpingsbo, lämnade sitt rum tidigt på morgonen. Då hade han slagit...onsdag 23/5 11:49

Stjärntränaren säljer sin hästgård i Enköping

Nyheter Nu säljer stjärntränaren och den förre förbundskaptenen i hästhoppning, Sylve Söderstrand, sin gård i Rekasta utanför Enköping.tisdag 22/5 11:26