Ny hyresgäst. Ateljén i Stadsgårdshissen har varit tom sen i höstas. Nu är det klart vem som får hyra den. Foto: Erik Simander

Han får ta över drömateljén vid Slussen

Suget har varit stort bland stadens konstnärer att ta över den spektakulära ateljén i Stadsgårdshissen. Nu är det klart vem som flyttar in.

  • Publicerad 12:11, 14 feb 2018

Efter mer än 30 år med stans kanske vackraste utsikt flyttade visdiktaren och konstnären Carl Anton Axelsson ut ur sin ateljé högst upp på Katarinavägen i höstas.

Ateljén återlämnades då till det kommunala fastighetsbolaget Stadsholmen, som fått ta emot en stor mängd intresseanmälningar från konstnärer som vill ta över den lilla lokalen i Stadsgårdshissen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stadsholmen har ingen särskild kö till sina ateljéer utan avgör själva vem de vill ha som hyresgäst efter det att en lokal annonserats ut. Och nu är det klart vem som får hyra den eftertraktade hissateljén.

Stockholmsanknytning "en bonus"

Det är fotografen och bokförläggaren Jeppe Wikström, uppger Stadsholmen.

– Han har uttryckt sitt intresse för ateljén under väldigt lång tid och har en konstnärlig verksamhet som vi tycker är lämplig i lokalen, säger Fredrik Juhnell, förvaltningschef på Stadsholmen.

Jeppe Wikström har fått flera priser för sina bilder och böcker, bland annat S:t Eriksmedaljen och Bellmanpriset för sin fotokonst om Stockholm och skärgården.

– Att han är en konstnär med Stockholmsanknytning är en extra bonus, säger Fredrik Juhnell.

Just nu görs en varsam renovering av ateljén som bland annat får ny toalett och en ny dörr.

Ateljén omdiskuterad

Stadsgårdshissens framtid har varit omdiskuterad sen staden tittat på att bygga en ny högbro från hissen till Stadsgårdskajen för att skapa en ny koppling mellan Söders höjder och Stadsgården.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men Stadsholmen räknar med att hissen kommer att förbli ateljé under lång tid framöver.

– Det vi vet idag är att det ska vara ateljé och det finns inga andra beslut fattade. Vi hoppas på ett långt samarbete med Jeppe Wikström, säger Fredrik Juhnell.

Stockholmdirekt har sökt Jeppe Wikström som inte vill kommentera den nya ateljén nu. Han ber att få återkomma längre fram.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.