Hissnande utsikt. Mikael Lundberg satte upp en kamera högst upp i Katarinahissen. Filmmaterialet har resulterat i en utställning som visas på Liljevalchs till den 10 december. Foto: Sacharias Källdén

Han filmade Slussen – dygnet runt i ett år

Dygnet runt i ett år har en videokamera dokumenterat Slussen från toppen av Katarinahissen. Vi bad Mikael Lundberg, konstnären bakom den 8 760 timmar långa Slussen-filmen, att berätta om vad han sett.

  • Publicerad 08:00, 9 dec 2017

Det är egentligen 3 200 filmer och jag har tittat på alla fast inte hela. Jag har gjort tre nedslag i varje film, i början, i mitten och i slutet. Jag har tittat i månader och återvänt till mänskliga beteenden som jag fastnat för, zoomat in och valt ut detaljer.

Mikael Lundberg om…

Kärleksparen

Särskilt om somrarna runt klockan tre, fyra på natten kan man se dem när de ska skiljas åt. De bara står och kramas, hur länge som helst, i timmar, i sommarnatten med långa skuggor bakom sig. Det är en desperation i den där tiden på dygnet, man ska gå hem efter festen men man vill inte. Oftast slutar det med att de ändå går hem tillsammans.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Klottrare från utställningen “Spår av ett pågående minne". Foto: Mikael Lundberg/Liljevalchs

Väntan

Slussen är ingen plats där folk socialiserar. Folk rör sig antingen medvetet framåt och vidare eller också också så väntar man. Det finns ju inget att göra där. Folk bara står, antingen vid busshållplatsen vid Katarinavägen eller ensamma i kuren, på torget eller vid någon lyktstolpe.

Offentliga toaletten

En gång är det riktigt många som går in på den offentliga toaletten samtidigt. Det är en sex, sju personer och en av dem tar också med sig en cykel, som säkert är stulen som han inte vill bli av med. Jag har varit och tittat in i toaletten för jag kan inte förstå att så mycket folk får plats där samtidigt. Den är liten, bara en fyra kvadrat, men ofta är det flera där inne och folk står utanför och vill in. Vissa perioder är väktare där varannan timme för att kasta ut folk.

Det har varit en intim social samvaro på toaletten, särskilt under vinterhalvåret. Det är en väldig tragik. De kunde få ha andra plaster, värmestugor, att vara på istället för att behöva vara hänvisade till den här offentliga toaletten för att värma sig, injicera eller fly undan.

Fåglarna

Fåglarna är oftast på icke-platser där man inte tänker på dem men i gryningen, runt fyra, fem när folk har varit på Donken och festat och det är rätt sopigt kommer de i häftiga, stora flockar. Det älskar fåglarna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Polisbil från utställningen “Spår av ett pågående minne". Foto: Mikael Lundberg/Liljevalchs

Nattlivet

Ofta är det runt tunnelbanans entré som det händer något. Det är sekundsnabba knarkaffärer, där personerna möts och sen springer därifrån. Slagsmålen tar också bara fem, tio sekunder. Ofta är det unga grabbar. En kille får ta emot slag och blir sparkad i huvudet men han kommer tillbaka. Många polisbilar och ambulanser som kör in vid tunnelbana. Ofta försvinner de ner där också.

Här kan du se konstverket

Mikael Lundberg satte upp en kamera högst upp i Katarinahissen. Den har varit riktad ner mot Ryssgården och Stadsmuseet.

Kameran har under ett helt år, från maj 2013 till maj 2014, registrerat alla rörelser från platsen.

Filmmaterialet har resulterat i en utställning “Spår av ett pågående minne” med fotografier, projektioner och skulpturer som visats på Liljevalchs i en månad.

Den 10 december är sista chansen att se den.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.